bersama kepimpinan ulamak
Thursday, September 29, 2011

Khutbah Jumaat - 2 Zulkaedah 1432H/ 30 September 2011M

BERSAMA MEMERANGI JENAYAH RASUAH

  ،اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَائِلِ


 وَلَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ وَتُدْلُوا بِهَا إِلَى الْحُكَّامِ لِتَأْكُلُوا فَرِيقًا مِّنْ أَمْوَالِ النَّاسِ بِالْإِثْمِ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ  - ١٨٨


أَشْهَدُ أَنْ لَّآإِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ, وَرَسُوْلُهُ


اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ


أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللَّهِ ! اتَّقُواْ اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَاتَمُوْتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ

Wahai hamba-hamba Allah sekelian!

Bertaqwalah sekalian kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Dan Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan Islam. Saya menyeru diri saya sendiri dan juga sidang Jumaat sekalian agar kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah dengan melakukan segala suruhanNya dan menjauhi segala yang ditegahNya. Dalam ayat 188 Surah Al-Baqarah yang dibacakan tadi, Allah swt berfirman dengan maksudnya:

Dan janganlah kamu makan harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui (salahnya).

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Allah swt melarang keras kita mengambil harta atau sesuatu yang bukan menjadi hak kita. Terdapat berbagai cara bagi mengambil hak orang lain samada secara kasar atau lembut merangkumi kaedah rompakan, penipuan ataupun melalui kaedah rasuah. Rasuah adalah antara kaedah yang amat berkesan tanpa menanggung sebarang risiko dari segi keselamatan kerana kebanyakkannya dilakukan secara senyap tanpa didedahkan kepada pengetahuan awam. Oleh kerana rasuah merupakan kaedah yang amat berkesan, maka usaha pencegahannya juga mestilah dilaksanakan secara lebih berkesan.

Sidang Jumaat Sekelian,

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyambut ulangtahun penubuhannya yang ke 44 pada 1 Oktober 2011. Ini menandakan bahawa usaha memerangi rasuah ini telah begitu lama dilaksanakan walaupun dari segi keberkesanannya tidak sepenuhnya dicapai sebagaimana yang diharapkan. Negara masih mengekalkan kedudukannya di tempat ke-56 daripada 178 negara dalam Indeks Persepsi Rasuah Antarabangsa (CPI) 2010. Negara kita menduduki tempat ketiga di kalangan negara Asia Tenggara selepas Singapura dan Brunei, dengan memungut 4.4 mata daripada 10 mata untuk berada di depan Thailand yang mendapat 3.5 mata (tempat ke-78) manakala Indonesia dengan 2.8 mata bera di tempat ke-110. Ini amat jauh berbanding Denmark, New Zealand dan Singapura yang terikat pada kedudukan pertama dengan memungut 9.3 mata.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Sebahagian daripada masyarakat Islam masih lagi tidak merasakan bahawa rasuah adalah merupakan satu kesalahan besar dan menganggap ianya tidak bersangkut paut dengan dosa terhadap Allah. Hakikatnya Allah swt melaknat pihak yang terlibat dalam urusan rasuah sebagaimana sabda Rasulullah saw :

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو قَالَ لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الرَّاشِي وَالْمُرْتَشِي - سنن أبو داود

Daripada Abdullah Ibnu Umar berkata ; Rasulullah saw melaknat pemberi rasuah dan penerima rasuah.

Imam Az-Zahabi Rahimahullah dalam kitabnya Al-Kabair (اَلْكَباَئِرُ) menjelaskan bahawa apa yang dimaksudkan dengan Ar-Rasyi (الرَّاشِي) itu adalah mereka yang memberikan rasuah dan Al-Murtasyi (الْمُرْتَشِي) adalah mereka yang mengambil rasuah tersebut. Orang yang memberi rasuah akan dilaknat jika dia berniat menyakiti saudaranya ataupun berniat mendapatkan apa yang dia tidak berhak. Adapun jika untuk mendapatkan haknya ataupun mempertahankan dirinya dari dizalimi maka tidak termasuk dalam golongan yang dilaknat.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Buat masa ini terdapat 5 entiti masyarakat yang terlibat dalam tugas memantau pelaksanaan tugas SPRM. Mereka terdiri daripada golongan yang mempunyai nilai integriti yang tinggi. Oleh yang demikian, penglibatan anggota masyarakat juga amat-amat diperlukan bagi mengesan mana-mana perbuatan rasuah dan melaporkan dengan kadar segera jenayah tersebut kepada pihak SPRM. Semua pemberi maklumat ini adalah dilindungi di bawah undang-undang iaitu Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010.

Muslimin yang berbahagia,

Di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, perbuatan memberi atau menawarkan rasuah kepada mana-mana penjawat awam khususnya penguatkuasa undang-undang adalah merupakan satu kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda suapan atau RM 10,000, mengikut yang mana lebih tinggi.

Sidang Jumaat sekelian,

Di antara punca berlakunya jenayah rasuah adalah sikap tamak dan haloba manusia yang tidak mengira dosa dan pahala dalam kehidupan mereka. Mereka mencari kekayaan dunia sehingga merasakan bahawa apa yang mereka perolehi sama ada dari sumber yang halal atau haram adalah rezeki yang mereka usahakan. Mereka tidak memikirkan soal keberkatan yang amat penting dalam menyara kehidupan anak dan isteri mereka. Rasulullah saw bersabda :

كُلُّ لَحْمٍ نَبَتَ مِنْ حَرَامٍ فَالنَّارُ أَوْلَىْ بِهِ

Setiap daging yang tumbuh dari unsur yang haram maka neraka lebih layak baginya.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Jenayah rasuah ini tidak hanya melibatkan pihak-pihak tertentu semata-mata, malah boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Ianya mungkin melibatkan rakyat jelata, para peniaga, pengusaha dan kontraktor, penjawat awam dan pemimpin negara. Rasuah mungkin juga dilakukan oleh mereka yang terlibat secara langsung dengan tugas-tugas penguatkuasa, termasuk anggota dan pegawai di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Tidak akan ada apa yang mampu menghalang kita daripada terjebak dengan rasuah kecuali ketaqwaan kita kepada Allah. Harta dan kekayaan tidak akan sekali memuaskan nafsu kita walau sebanyak manapun kita perolehi. Apatahlagi jika apa yang kita perolehi adalah hasil dari kaedah yang haram dan jauh dari keberkatan Allah. Firman Allah swt :


أَلْهَىٰكُمُ ٱلتَّكَاثُرُ ﴿١﴾ حَتَّىٰ زُرْتُمُ ٱلْمَقَابِرَ﴿٢

Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh), Sehinggalah kamu masuk ke lubang kubur

Muslimin yang dirahmati Allah,

Di antara langkah yang perlu dilakukan bagi memerangi gejala rasuah ini adalah :

a) Kesedaran beragama mestilah diberikan secukupnya kepada semua pihak agar mereka menyedari betapa besarnya dosa golongan yang terlibat dengan rasuah sehingga melayakkan mereka menerima laknat daripada Allah. Kesedaran mengenai pentingnya keberkatan rezeki melalui sumber yang halal juga wajar dipastikan bagi mengelakkan kita dari dicampakkan ke dalam neraka.

b) Penguatkuasaan undang-undang rasuah mestilah dilaksanakan dengan tegas tanpa mengira siapa yang melakukan kesalahan sama ada “bilis atau jerung”, miskin atau kaya, berpengaruh atau golongan biasa, pemimpin atau rakyat biasa.

c) Pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mestilah berusaha keras untuk meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap ketelusan dan kewibawaan mereka dalam menguatkuasakan undang-undang rasuah secara tegas, adil dan saksama.

d) Masyarakat awam wajib membantu pihak berkuasa dalam membenteras sebarang bentuk amalan rasuah, dengan tidak memberikan rasuah, melaporkan setiap kesalahan yang dilakukan atau cubaan untuk melakukannya walaupun terpaksa menanggung risiko kehilangan peluang mendapatkan projek dan sebagainya. Kita mesti meyakini bahawa rezeki adalah ditentukan oleh Allah, bukan pegawai atau mereka yang meminta rasuah tersebut.

بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ, وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ, وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ, أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ
وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَالْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَAnda juga boleh memuat turun teks asal khutbah ini di www.4shared.com. Klik di sini,
Wednesday, September 28, 2011

PRU 13: Ulamak PAS bersiap gempur Umno

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 28 Sept: Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Dr Khairuddin Razali (gambar) menegaskan bahawa pihaknya telah siap menyusun strategi dan pelan tindakan untuk menggempur Umno BN dalam Pilihan raya Umum (PRU) ke-13 nanti.

Menurut beliau, Dewan Ulamak telah menggerakkan jenteranya di seluruh negara untuk memastikan matlamat menuju ke Putrajaya menjadi kenyataan dengan izin Allah SWT.

Beliau menambah, ia merupakan sebahagian keputusan dan pelan tindakan yang telah diambil dalam Retreat Ulamak Pelapis PAS yang telah diadakan di Perak, baru-baru ini.

“Kita telah mengeluarkan arahan kepada seluruh jentera dewan untuk bersiap sedia menghadapi PRU 13 nanti yang mungkin akan diumumkan pada bila-bila masa sahaja,” tegas beliau.

“Insya Allah kita akan menyediakan 12 orang khutaba’ mengikut skala yang tertentu dan buku panduan petugas dalam masa sebulan ini untuk menjadi panduan yang jelas bukan sahaja kepada petugas Dewan Ulamak PAS Pusat tetapi juga diagihkan kepada seluruh petugas-petugas dari pelbagai lajnah dan dewan,”tambah beliau.

Menurutnya, buku manual itu akan mendedahkan bagaimana Umno gagal untuk membela nasib umat Islam secara sepatutnya di negara kita sekarang.

Beliau menjelaskan ia adalah buku yang ingin memberi nasihat seluruh rakyat Malaysia dan Umno secara tidak langsungnya supaya kembali kepada panduan Al-Quran dan as-Sunnah yang telah ditinggalkan oleh Rasulullah s.a.w.

“Kita menyeru kepada semua ahli Dewan Ulamak sama ada pada peringkat pusat ataupun negeri agar berada dalam bersiap dan mengikut segala perancangan yang telah ditetapkan dan yang paling penting senantiasa berdoa kepada Allah SWT supaya segala usaha kita ini diberkati oleh Allah SWT kerana itulah matlamat utama perjuangan kita,” ujar beliau lagi.


Retreat Berjaya, PRU 13 Fokus Utama

Marina Cove Lumut. 27hb Sep 2011. Dewan Ulamak PAS Pusat telah berjaya menyempurnakan program Retreat Peringkat Pusat di Perak baru-baru ini. Ianya disertai oleh wakil dari seluruh negara yang berkampung di Perak untuk membincangkan persiapan terkini Dewan Ulamak PAS Pusat menjelang pilihanraya Umum ke 13 yang akan datang. Ianya juga bertujuan untuk memperkasakan lagi dewan yang telah dipilih pada muktamar yang lalu.

Pengarah program Retreat Dewan Ulamak PAS Pusat , Ustaz Ismi Taib (gambar) menyifatkan program ini berjaya mencapai matlamatnya sepertimana yang telah dihasratkan oleh pihak pimpinan dewan.

“Alhamdulillah, para perwakilan dari seluruh negara telah memberikan respon yang sangat positif terhadap program retreat pada kali ini, kehadiran juga amat menggalakkan” kata beliau.

“Kita telah bejaya menggariskan banyak perancangan pada peringkat pusat dan negeri menjelang pilihanraya ke 13 yang akan datang, InsyaAllah kita cuba melangkah dengan lebih yakin ke Putrajaya dengan pertolongan daripada Allah s.w.t selain usaha yang dilakukan sebagai tuntutan sunnatullah” jelas beliau lagi.

“Selain daripada perancangan di atas kertas dan usaha, dalam retreat pada kali ini, para peserta telah disajikan dengan perkara yang paling penting iaitu suntikan pengisian dan tawjihat rohani daripada para ulamak terutamanya dari Yb. Dato’ Tuan Guru Haji Harun Taib iaitu Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat sendiri, dan InsyaAllah ianya akan menjadi bekalan yang paling berguna untuk dibawa pulang ke negeri masing-masing” ujar beliau lagi yang juga merangkap Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat.- Dewan Ulamak PAS Pusat
Saturday, September 24, 2011

RETREAT DEWAN ULAMAK PAS PUSAT

kelihatan Ustaz Ismi Darul Mubarak selaku urusetia penganjuran dan tempat penginapan. Beliau juga merupakan AJK Dewan Ulamak PAS Pusat. juga kelihatan di situ Ustaz Ibrahim Zakaria, Naib Ketua Dewan Ulamak PAS Perak selaku Urusetia Pendaftaran peserta.
 para peserta menjamu selera sebelum dan selepas slot yang berlangsung
salah salah satu slot retreat yang diljalankan


24 - 25 September 2011, Marina Cove, Lumut - Dewan Ulamak PAS Pusat telah menganjurkan satu program RETREAT yang melibatkan Dewan Ulamak PAS Negeri-Negeri. Ianya disertai oleh Ketua, Setiausaha, Ketua Penerangan dan Ketua Lajnah Pilihanraya dari AJK Dewan Ulamak setiap Negeri-Negeri.

AJK Dewan Ulamak PAS Perak disertai oleh Ustaz Shuid Din selaku Ketua, Ustaz Salleh Mat Said selaku Setiausaha, Ustaz Nor Azli Musa selaku Ketua Penerangan dan yang terakhir Ustaz Fakhruddin selaku Ketua Lajnah Pilihanraya.

Program Retreat yang berlangsung selama dua hari satu malam ini bermula jam 2.00 petang 24 haribulan dan berakhir pada jam 1.00 petang 25 haribulan.Friday, September 23, 2011

BAHAYA SALAFIAH WAHABIAH

GERAKAN AS-SALAFIYYYAH AL-WAHHABIYYAH PERTENTANGANNYA DENGAN AQIDAH DAN SYARIAT AHLI SUNNAH WAL JAMAAH.


1. MUQADDIMAH

      GerakanAs-Salafiyyah Al-Wahhabiyyah adalah satu gerakan yang sudah lama bertapak di negara ini.Gerakan ini membawa satu fenomena baru yang menimbulkan berbagai konflik dalam masyarakat Islam tempatan. Mereka menggunakan berbagai nama bagi menggambarkan perjuangan mereka dalam menyebarkan fahaman dan pendekatan mereka di negara ini. Gerakan ini menjadi begitu berpengaruh apabila sebahagian dari mereka dilantik sebagai mufti di sesebuah negeri.Walaubagaimanapun, suatu usaha yang bersepadu haruslah difikirkan bagi mengelakkan kekeliruan yang lebih besar daripada merebak di kalangan masyarakat Islam, terutamanya di negeri-negeri yang berpegang kepada pendapat muktamad di dalam Mazhab Syafie sebagaimana yang diperuntukkan di dalam undang-undang.

2. SEJARAH KEMUNCULAN
  
      Lafaz As-Salafiyyah Al-Wahhabiyyah berasal daripada dua perkataan Salaf dan Wahhab. Menurut Lisanul Arab (Ibnu Manzur : 330-333), lafaz As-Salaf berasal dari perkataan ( سلف يسلف سلفا ) yang bermaksud :

a. Orang yang terdahulu (السلف )
b. Sejenis urusan jual beli (السلف والقرض)
c. Meratakan tanah untuk bercucuk tanam (وسلف الأرض )
d. Memberi pinjaman atau hutang (السلف – والفعل اسلفت )

Apabila lafaz Salaf ditambah dengan huruf Ya nisbiyah maka ianya memberi maksud generasi terawal yang terdiri dari golongan para sahabat, Tabi’in dan Tabi’ Tabi’in. Ini bermakna mereka yang hidup dalam lingkungan 300 tahun selepas hijrah. (Hasyiah Muhammad Bin Muhammad Amir, Syarah Abdul Salam Ibrahim Al-Maliki Ala Jauharat At-Tauhid : 98)

          Aliran Salafiyyah Wahhabiyyah ialah satu aliran yang diasaskan oleh Muhammad Bin Abdul Wahab Bin Sulaiman Bin Ali (1115H- 1206H / 1703M-1792M).Beliau berasal dari negeri Najd yang terletak di sebelah timur Madinatul Munawwarah.Aliran ini dinisbahkan kepada bapa beliau yang merupakan seorang ulamak mazhab Hanbali.Walaubagaimanapun golongan ini tidak selesa digelarkan sebagai golongan Wahabi kerana ianya membawa kepada satu persepsi yang begitu negatif di kalangan Umat Islam.Oleh yang demikian mereka menggunakan berbagai istilah seperti Salafiyyah, Golongan Ahli Sunnah dan sebagainya. Bapa kepada Muhammad bin Abdul Wahab sendiri tidak bersetuju dan begitu kecewa dengan beliau di sebabkan beliau mengambil pandangan yang keras kerana begitu taasub kepada pandangan Ibnu Taimiyyah Al-Harrani. Hasil ijtihad beliau sendiri menyebabkan tindakannya lebih aggresif sehingga mengorbankan ribuan umat Islam berbanding Ibnu Taimiyah sendiri yang hanya menggunakan mata pena sahaja. Abangnya juga, Sulaiman Bin Abdul Wahab turut menjadi penentang hebat beliau.

3. PERTENTANGAN DENGAN AHLI SUNNAH

          Terdapat berbagai pertentangan antara golongan ini dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang mana bukan sahaja melibatkan masalah-masalah Furu’ (Feqah) malah turut melibatkan masalah Usul (Aqidah). Di antara pertentangan dalam masalah aqidah adalah :

a. Mereka menolak dan menyesatkan pengamal pendekatan Tauhid Sifat 20 dan membahagikan tauhid kepada 3 iaitu Tauhid Rububiyyah, Tauhid Uluhiyyah dan Tauhid Asma Was Sifat.

b. Berpegang dengan ayat-ayat mutasyabihat secara zahir sehingga sampai ke peringkat menyamakan Allah dengan makhluk (Musyabbihah Mujassimah). Contohnya :

Allah duduk di atas Kursi
(Fathul Majid, Abdul Rahman Bin Hasan Bin Mohd Bin Abdul Wahab, cet. Darul Salam, Riyadh)

c. Menganggap syirik berbagai amalan ahli sunnah seperti Selawat Syifa’ dan Selawat Tafrijiyyah sebagaimana yang dikatakan oleh Ibn Baz. (Mohd Jamil Zainu, Kaifa Ihtadaitu Ila Tauhid, ms 83 dan 89)

d. Pengikut Asya’irah dan Maturidiyah tidak layak digelar sebagai Ahli Sunnah Wal Jamaah. (Soleh Fauzan, Min Masyahir Al-Mujaddidin Fil Islam, ms 32, terbitan Riasah Ammah Lil Ifta’)

e. Memerangi Tareqat Kesufian – Perangilah golongan sufi sebelum kamu memerangi Yahudi, sesungguhnya Sufi itu adalah roh Yahudi. ( Majmu’ul Mufid Min Aqidatit Tauhid, ms 102, Maktabah Darul Fikr, Riyadh)

f. Menganggap pelaku berbagai amalan ahli sunnah sebagai melakukan bid’ah dhalalah dan akan menjadi penghuni neraka.

          Manakala pertentangan dalam masalah furuk (feqah) adalah terlalu banyak dan mereka mengatakan begitu banyak amalan-amalan yang dilakukan oleh kebanyakkan Umat Islam di negara ini sebagai bid’ah. Di antaranya adalah :

1. Bacaan Yasin beramai-ramai setiap malam Jumaat.
2. Tahlil Arwah.
3. Kenduri Arwah.
4. Bacaan Quran di samping jenazah.
5. Bacaan Quran di kubur.
6. Bacaan Fatihah ketika jenazah keluar dari rumah.
7. Boleh memberi dan menjawab salam orang kafir.
8. Mengharamkan bertawassul dengan kemuliaan nabi.
9. Majlis sambutan Maulid Rasul adalah bid’ah dan haram.
10. Wanita haram menziarahi kubur walaupun maqam Rasulullah.
11. Haram memotong janggut walaupun sedikit.
12. Wanita haram memakai seluar walaupun longgar termasuk di hadapan suami.
13. Lafaz صدق الله العظيم adalah bid’ah yang sesat.
14. Perempuan dilarang memandu kereta.
15. Suara wanita adalah aurat.
16. Waktu Imsak di Bulan Ramadhan adalah bid’ah yang sesat.


4. SEJARAH GERAKAN INI DI MALAYSIA

          Gerakan ini telah bermula di Malaysia semenjak tahun 1950 an lagi. Di antara tokoh yang menonjol dalam gerakan ini adalah seperti Sheikh Abu Bakar Asy’ari di Perlis dan Sheikh Ibrahim Al-Aqibi di Pulau Pinang.Dikatakan bahawa mereka ini adalah merupakan anak murid kepada Hasan Bandung dari gerakan Muhammadiyyah di Indonesia.Di Singapura gerakan ini dirintis oleh Syed Sheikh Al-Hadi dan Sheikh Tahir Jalaluddin melalui majalah al-Imam di ambang kurun ke 20. Di Melaka, atas nama Ansarul-Sunnah gerakan ini digerakkan oleh Ustaz Haji Mohammad Amin. Di Negeri Sembilan lahirnya Ustaz Abdul malik dan Ustaz Hashim Ghani.

          Pernah diadakan pertemuan antara ulamak di Negara ini dengan mereka, antaranya yang telah dihadiri oleh Sheikh Ghazali, Mufti Perak, Sheikh Abu Bakar Al-Baqir dan lainnya dengan tokoh mereka sehingga berakhir dengan kegagalan Sheikh Ibrahim Al-Aqibi menjawab beberapa soalan yang diajukan. Ini menyebabkan beliau jatuh dari kerusi dan meninggal kerananya.

          Sheikh Abdul Qadir Al-Mandili pernah menulis ktab berjudul “Sinar matahari buat penyuluh kesilapan Abu Bakar Asy’ari” yang telah dicetak di Mesir pada Muharram tahun 1379H.Pada tahun 1953, kitab “Senjata Syariah” telah ditulis oleh Abu Qaniah dan Abu Zahidah, yang telah ditashihkan oleh Sheikh Abdullah Fahim, Tuan Haji Ahmad Tuan Hussin Pokok Sena dan Haji Abdul Rahman bin Haji Abdullah Merbuk Kedah.

5. SEKILAS BERKAITAN BID’AH

          Bid’ah dari segi bahasa bermaksud memulakan sesuatu dan menciptanya tanpa contoh sebelumnya. Bid’ah adalah kata nama (isim) daripada “الإبتداع“ dengan makna “أنشأه وبدأه“ menciptakannya dan memulakannya.Juga “البدع والبديع“ dengan makna sesuatu yang pertama kali wujud. Dalam Al-Quran Surah Al-Ahqaf ayat 9, Allah menyebutkan :

قُلْ مَا كُنتُ بِدْعًۭا مِّنَ ٱلرُّسُلِ
Aku bukanlah yang pertama di kalangan para rasul

Abu Nu’man meriwayatkan daripada Ibrahim bin Al-Junaid, katanya : Aku mendengar A-Shafie berkata :

          Bid’ah terbahagi kepada 2, iaitu Bid’ah Mahmudah dan Bid’ah Mazmumah. Apa yang sejajar dengan sunnah dikira terpuji dan apa yang bercanggah dengan as-sunnah dikira tercela.

          Dalam kitab Manaqib al-Shafie, al-Baihaqi meriwayatkan daripada beliau (al-Shafie) katanya ; perkara–perkara baru ada dua bentuk :

Pertama : Perkara baru yang diada-adakan itu bercanggah dengan ajaran al-Quran dan as-Sunnah atau athar atau ijmak. Inilah bid’ah yang sesat.

Kedua : Perkara baru yang baik dan tidak bercanggah dengan mana-mana perkara yang disebutkan (al-Quran, as-Sunnah, athar dan ijmak) maka ia tidak dicela.

           Dalam hal ini Saidina Umar pernah menyebutkan mengenai Solat Terawikh secara berjemaah pada Bulan Ramadhan dengan katanya ; .نِعْمَتُ البِدْعَةُ هذِهِ

          Ibnu Taimiyah menentang pendapat yang membahagikan bid’ah kepada Bid’ah Hasanah dan Bid’ah Dhalalah.Beliau menyatakan hujah-hujahnya dalam kitabnya, Iqtidha’ al-sirat al-Mustaqim. Pendapat inilah yang dipegang oleh Muhammad bin Abdul Wahhab, pengasas gerakan Wahhabi dan mereka yang sehaluan dengannya.

Walaubagaimanapun bukan sedikit ulamak yang membuat pembahagian seperti berikut. Antaranya adalah :

a. Imam Muslim, Imam Nasaie dan Ibnu Majah meriwayatkan daripada Jarir Bin Abdullah : 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ الْمَلِكِ بْنِ أَبِي الشَّوَارِبِ حَدَّثَنَا أَبُو عَوَانَةَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْمَلِكِ بْنُ عُمَيْرٍ عَنْ الْمُنْذِرِ بْنِ جَرِيرٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ سَنَّ سُنَّةً حَسَنَةً فَعُمِلَ بِهَا كَانَ لَهُ أَجْرُهَا وَمِثْلُ أَجْرِ مَنْ عَمِلَ بِهَا لَا يَنْقُصُ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا وَمَنْ سَنَّ سُنَّةً سَيِّئَةً فَعُمِلَ بِهَا كَانَ عَلَيْهِ وِزْرُهَا وَوِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا مِنْ بَعْدِهِ لَا يَنْقُصُ مِنْ أَوْزَارِهِمْ شَيْئًا

          Sesiapa yang membuat sesuatu yang baik lalu diamalkan amalan tersebut, maka baginya pahala dan juga pahala seumpama orang yang melakukannya tanpa dikurangi pahalanya sedikitpun, dan sesiapa yang membuat sesuatu yang tidak baik lalu diamalkan amalan tersebut, maka baginya dosa dan juga dosaseumpama orang yang melakukannya selepasnya tanpa dikurangi dosanya sedikitpun.

Imam Nawawi mengatakan bahawa hadis ini menggesa Umat Islam agar merintis jalan-jalan kebaikan dan mempelopori sunnah-sunnah yang baik.

b. Ibnu Majah meriwayatkan daripada Abu Juhaifah, katanya, Rasulullah saw bersabda :

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى حَدَّثَنَا أَبُو نُعَيْمٍ حَدَّثَنَا إِسْرَائِيلُ عَنْ الْحَكَمِ عَنْ أَبِي جُحَيْفَةَ قَالَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ سَنَّ سُنَّةً حَسَنَةً فَعُمِلَ بِهَا بَعْدَهُ كَانَ لَهُ أَجْرُهُ وَمِثْلُ أُجُورِهِمْ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا وَمَنْ سَنَّ سُنَّةً سَيِّئَةً فَعُمِلَ بِهَا بَعْدَهُ كَانَ عَلَيْهِ وِزْرُهُ وَمِثْلُ أَوْزَارِهِمْ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أَوْزَارِهِمْ شَيْئًا


           Sesiapa yang membuat sesuatu yang baik lalu diamalkan amalan tersebut selepasnya, maka baginya pahala dan juga pahala seumpama orang yang melakukannya tanpa dikurangi pahalanya sedikitpun, dan sesiapa yang membuat sesuatu yang tidak baik lalu diamalkan amalan tersebut selepasnya, maka baginya dosa dan juga dosaseumpama orang yang melakukannya tanpa dikurangi dosanya sedikitpun.

c. Ahmad, al-Bazzar dan al-tabarani dalam kitab al-Awsat meriwayatkan dengan sanad yang hasan daripada Huzaifah, katanya nabi bersabda :

حدثنا عمر بن حفص السدوسي قال : نا عاصم بن علي قال : نا أبي علي بن عاصم ، عن خالد الحذاء ، عن محمد بن سيرين ، عن أبي عبيدة بن حذيفة ، عن أبيه حذيفة قال : كنا عند النبي صلى الله عليه وسلم فقام علينا سائل فسكت القوم، ثم عاد فسأل ، فأعطاه بعض القوم خاتما أو شيئا ، فتتابع القوم ، وأعطوه ، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم :  من سن سنة حسنة فاتبع عليها فله أجره ، ومثل أجور من تبعه عليها ، غير منتقص من أجورهم شيئا ، ومن استن سنة سيئة فاتبع عليها فعليه وزرها (1) ، ومثل وزر من اتبعه عليها ، غير منتقص من أوزارهم شيئا

          Sesiapa yang melakukan sunnah yang baik lalu sunnah itu diikuti orang maka baginya pahaladan pahala seperti pahala orang yang mengikutinya tanpa berkurang sedikitpun. Sesiapa yang melakukan sunnah yang buruk lalu sunnah itu diikuti orang maka baginya dosa dan dosa seperti orang yang mengikutnya tanpa berkurang sedikitpun.

6. KESIMPULAN

          Apa yang dibentangkan di atas adalah sebahagian daripada perbincangan ringkas ulamak berkaitan persoalan bida’ah yang menunjukkan ianya adalah merupakan persoalan khilafiyyah yang memerlukan kepada sikap keterbukaan daripada semua Umat Islam. Setiap mujtahid mempunyai pandangan dan ijtihad tersendiri dan tidak ada mana-mana golongan yang berhak memaksa pandangan mereka diterima pakai oleh semua Umat Islam.

          Walaubagaimanapun perbezaan dari sudut aqidah dan iktikad adalah merupakan perbezaan yang tidak seharusnya diberi ruang tolaransi keran ianya akan menentukan samada kita berada dalam kesesatan ataupun berada di landasan yang sebenar. Pendirian kita hendaklah menjurus kepada pegangan terhadap pandangan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang menjadi titik sempadan kepada ketepatan pegangan kita terhadap ajaran Allah dan Rasulnya. Oleh yang demikian, semua pihak digesa untuk kembali menghayati ajaran Allah dan Rasul dengan mendasarkan segala pegangan terhadap ajaran Ahli sunnah Wal Jamaah. Semoga dengan ini kita dapat menyatukan Umat Islam demi mengelakkan sebarang bibit–bibit perpecahan yang nyata akan merugikan Umat Islam di negara ini.

7. PENUTUP

          Semoga dengan perbincangan ini akan dapat merungkaikan berbagai masalah yang membelenggu Umat Islam di negara ini.

Disediakan oleh :

DEWAN ULAMAK PAS NEGERI PERAK.

Wednesday, September 21, 2011

Khutbah Jumaat 25 Syawal 1432 / 23 September 2011

TAQWA

،اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَائِلِ

﴾فَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ يَـٰٓأُو۟لِى ٱلْأَلْبَـٰبِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ﴿١٠٠

Maka bertaqwalah kepada Allah hai orang-orang berakal, agar kamu beroleh kejayaan - Surah Al Maidah:100

أَشْهَدُ أَنْ لَّآإِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ, وَرَسُوْلُهُ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ

أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللَّهِ ! اتَّقُواْ اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَاتَمُوْتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ

Wahai hamba-hamba Allah sekelian!

Bertaqwalah sekalian kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Dan Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan Islam. Saya menyeru diri saya sendiri dan juga sidang Jumaat sekalian agar kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah dengan melakukan segala suruhanNya dan menjauhi segala yang ditegahNya.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Masa terus berlalu dan meninggalkan kita dan sedar atau tidak kita telah berada di akhir bulan Syawal. Sampailah masanya kita bermuhasabah apakah kita telah mencapai matlamat akhir Ramadhan yang telah kita tinggalkan iaitu taqwa. Taqwa adalah asas kejayaan umat Islam di dunia dan di akhirat. Inilah yang menyebabkan taqwa adalah menjadi rukun dalam khutbah Jumaat dan dilaung-laungkan oleh para khatib setiap minggu.

Muslimin yang berbahagia,

Dari segi bahasa Taqwa bermaksud mengambil tindakan penjagaan dan memelihara dari sesuatu yang mengganggu dan memudaratkan. Manakala menurut istilah Syara’, Taqwa bermaksud [1]:

“Menjaga dan memelihara diri dari siksa dan murka Allah Ta’ala dengan jalan melaksanakan perintah-perintahNya, taat kepadaNya dan menjauhi larangan-laranganNya serta menjauhi perbuatan maksiat”.

Rasulullah saw. juga pernah menjelaskan hakikat taqwa dengan sabda baginda [2] :

أَنْ يُطَاعَ فَلَايُعْصَى وَأَنْ يُذْ كَرَفَلَايُنْسَى وَأَنْ يُشْكَرَفَلَايُكْفَرَ

Mentaati Allah dan tidak mengingkari perintahNya, sentiasa mengingati Allah dan tidak melupainya, bersyukur kepadaNya dan tidak mengkufuri nikmatNya - Riwayat Imam Bukhari dari Abdullah bin Abbas radhiallahu'anhuma

Saudaraku muslimin yang dikasihi Allah,

Saidina Umar r.a. pernah bertanya kepada seorang sahabat yang lain bernama Ubai bin Ka’ab r.a. mengenai makna taqwa. Lalu Ubai bertanya kepada Saidina Umar : “Adakah engkau pernah melalui satu jalan yang berduri ? Jawab Umar: “Ya”. Tanya Ubai lagi: “Apakah yang kamu lakukan untuk melalui jalan tersebut?”. Jawab Umar : “Aku melangkah dengan waspada dan berhati-hati”. Balas Ubai : “Itulah yang dikatakan taqwa”. [3] Menurut Ibnu Abbas r.a. :

“Al-Muttaqin (yakni orang-orang bertaqwa) ialah orang-orang beriman yang memelihara diri mereka dari mensyirikkan Allah dan beramal menta’atiNya”.  [4]

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Al-‘Allamah Mustafa al-Khairi al-Manshuri menyebutkan bahawa taqwa mempunyai tiga martabat  [5] :

Martabat Pertama : Membebaskan diri dari kekufuran.
Inilah yang diisyaratkan oleh Allah dengan “Kalimat at-Taqwa” dalam firmanNya :

﴾فَأَنزَلَ ٱللَّهُ سَكِينَتَهُۥ عَلَىٰ رَسُولِهِۦ وَعَلَى ٱلْمُؤْمِنِينَ وَأَلْزَمَهُمْ كَلِمَةَ ٱلتَّقْوَىٰ ....﴿٢٦ ....

“…Lalu Allah menurunkan ketenangan kepada Rasul-Nya, dan kepada orang-orang mu’min dan Allah mewajibkan kepada mereka kalimat taqwa …” - Surah Al-Fath:26

Sidang Jumaat Sekelian,

Maksud kalimah at-Taqwa dalam ayat di atas ialah kalimah لاإله إلا الله محمد رسول الله atau dua kalimah syahadah. Kalimah ini merupakan kalimah iman yang menjadi asas atau punca kepada taqwa.

Martabat Kedua : Menjauhkan diri dari segala perkara yang membawa kepada dosa.

Martabat Ketiga : Membersihkan batin (hati) dari segala yang menyibukkan atau melalaikan diri dari Allah Taala. 

Martabat yang ketiga inilah yang dimaksudkan oleh firman Allah;

﴾يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِۦ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ ﴿١٠٢

Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dengan sebenar-benar takwa dan janganlah kamu mati melainkan kamu benar-benar sebagai seorang Islam - Surah Ali Imran. Ayat : 102

Muslimin yang berbahagia,

Di dalam meneruskan kehidupan seharian di zaman serba moden yang menyaksikan keruntuhan akhlak, moral dan aqidah ummah yang kini di paras yang amat membimbangkan, tingkatan taqwa yang tinggi amat diperlukan bagi membina kembali struktur asas umat Islam yang kian runtuh. Sebagai umat Islam kita berkewajipan memperjuangkan dan mengembalikan umat Islam ke landasan asal.

Taqwa adalah penawar bagi memulihkan kecederaan iman yang sangat parah dewasa kini, khasnya di kalangan mereka yang mengaku sebagai seorang Islam. Kecederaan teruk di bahagian iman inilah yang meletakkan umat Islam turut terjebak dalam kancah pergolakan akhlak, moral dan aqidah. Saksikanlah, bagaimana dunia kini amnya dan Negara kita khasnya dilanda kehancuran peradaban keinsanan, sehingga hilang perikemanusiaan sebaliknya ciri-ciri kebinatangan yang menguasai minda sebahagian besar umat manusia.

Hadhirin yang dirahmati Allah sekelian,

Menyedari realiti dunia dan ummah hari ini, marilah kita bersama-sama mengambil tanggungjawab untuk membina syakhsiyyah muslim yang bertaqwa dengan mendidik jiwa, minda dan seluruh pancaindera agar tunduk dan patuh kepada Allah swt. Kita wajib bersedia menjunjung tinggi segala tanggungjawab mempertahan dan memperjuangkan Islam di persada alam ini. Kitalah selayaknya memikul tanggungjawab sebagai pejuang untuk menyelamatkan diri, ummah dan dunia dari cara hidup yang menyimpang jauh dari Manhaj Ilahi. Kita wajib menjadi pejuang yang dilengkapi sifat taqwa sebagai alat keselamatan dan asas kekuatan diri demi memenangi pertembungan antara iman dan kufur, hak dan batil serta Islam dan Jahiliyyah.

Muslimin mukminin yang dikasihi sekelian,

Firman Allah swt:

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ ٱلْقُرَىٰٓ ءَامَنُوا۟ وَٱتَّقَوْا۟ لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَكَـٰتٍۢ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلْأَرْضِ وَلَـٰكِن كَذَّبُوا۟
  ﴾فَأَخَذْنَـٰهُم بِمَا كَانُوا۟ يَكْسِبُونَ ﴿٩٦

Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertaqwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya. - Surah Al A’raf : 96

بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ, وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ, وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ, أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَالْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ.___________________________________________________________________
[1] Kitab Mempertajam Mata Hati, Ibnu Athoillah As-Sakandari (Penggubah; Abu Jihaduddin Rifqi Al-Hanif), hlm. 76.
[2]  Kitab Raudhatul Muttaqin , Syarah kitab Riyadhus Salihin , jilid. 1, bab at-Takwa.
[3]  Tafsir al-Qurthubi : ayat 2 , surah al-Baqarah
  [4] Tafsir Ibnu Kathir (ayat 2, surah al-Baqarah
[5] Al-Muqthathaf min ‘Uyun at-Tafasir, karangan al-Allamah Mustafa al-Khairi, hal. 27. Teks asal khutbah ini juga boleh dimuat turun dari laman www.4shared.com. Klik sini.
Thursday, September 15, 2011

Khutbah Jumaat 18 Syawal 1432 H / 16 September 2011

Peristiwa Peperangan Ahzab
 
،اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَائِلِ


﴾أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ ﴿٢

أَشْهَدُ أَنْ لَّآإِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ, وَرَسُوْلُهُ اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ

وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ 
الدِّيْنِ أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللَّهِ ! اتَّقُواْ اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَاتَمُوْتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْنَ

Wahai hamba-hamba Allah sekelian,
 
Saya berpesan kepada diri saya, dan tuan-tuan semua, sama-samalah kita berusaha meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah dengan bersungguh-sunguh mentaati, kesemua ajaran agama Allah, dengan menunai kan semua yang disuruh, dan meninggalkan segala yang dilarang, semoga berbahagia hidup kita di dunia ini dan mendapat balasan syurga di akhirat sana.  

Sidang Jumaat yang berbahagia,

Kita masih lagi berada di bulan Syawal serta meraikan bulan kemerdekaan Negara yang kali ke 54. Di samping merayakan kedua-dua kemenangan tersebut, sebagai umat Islam kita jangan lupa bahawa sejarah telah mencatatkan banyak peristiwa yang telah berlaku khususnya di bulan Syawal ini. Di antara peristiwa besar yang berlaku dalam bulan Syawal ini ialah peristiwa Perang Ahzab yang juga dikenali sebagai Perang Khandak. Peristiwa Perang Ahzab ini begitu besar dan penting hingga disebut dalam surah Al-Ahzab sebanyak 17 kali. Di antaranya firman Allah:

وَلَمَّا رَأَى الْمُؤْمِنُونَ الْأَحْزَابَ قَالُوا هَـٰذَا مَا وَعَدَنَا اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَصَدَقَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ ۚ وَمَا زَادَهُمْ إِلَّا إِيمَانًا وَتَسْلِيمًا ﴿٢٢﴾
 
Dan ketika orang-orang beriman melihat tentera Al-Ahzab, mereka berkata, “itulah yang dijanjikan oleh Allah dan Rasulnya kepada kita dan benarlah Allah berserta Rasulnya tidak berdusta”. Yang demikian itu menambahkan lagi keimanan, dan kepercayaan mereka kepada takdir Allah S.W.T.
- Surah Al-Ahzab ayat 22.

Saudaraku muslimin yang dirahmati Allah,

Perang Ahzab ini, telah melibatkan peperangan Umat Islam dengan barisan kuffar di Madinah dan Mekah yang terdiri daripada golongan Yahudi, Bani Ghatafan, Bani Quraizah, Bani Kinanah, Bani Murrah, Bani Tihamah serta Bani Ashja’ yang telah bersatu untuk memerangi Rasulullah saw hasil daripada hasutan Yahudi Bani Nadhir. Tentera Islam hanya berjumlah 3 ribu orang, manakala tentera Kuffar melebihi 10 ribu orang dan ianya berlaku pada bulan Syawal tahun ke 5 hijrah. Di antara punca meletusnya peperangan tersebut ialah apabila sebahagian pemimpin Yahudi Bani Nadhir yang dihalau dari Kota Madinah akibat melanggar perjanjian dengan Rasulullah, di mana mereka telah mengajak Musyrikin Makkah memerangi Rasulullah saw dengan kata mereka:  

“Kami akan bersama-sama kamu untuk memerangi Muhammad hingga dapat kita banteras mereka hingga ke akar umbi,”

dan mereka juga berkata:

“Agama kamu dan pegangan kamu, lebih baik dari agama Muhammad,” 

lantas Allahpun menurunkan firmanNya:

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ أُوتُوا نَصِيبًا مِّنَ الْكِتَابِ يُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَالطَّاغُوتِ وَيَقُولُونَ لِلَّذِينَ كَفَرُوا هَـٰؤُلَاءِ أَهْدَىٰ مِنَ الَّذِينَ آمَنُوا سَبِيلًا ﴿٥١﴾ أُولَـٰئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَمَن يَلْعَنِ اللَّهُ فَلَن تَجِدَ لَهُ نَصِيرًا ﴿٥٢﴾ 
“Apakah kamu tidak memerhatikan orang yang diberi kitab, mereka percaya dan menyembah yang lain dari Allah dan taghut dan mengatakan kepada orang-orang kafir musyrik Mekah bahawa mereka itu lebih benar jalannya dari orang-orang yang beriman”. “Mereka itulah orang-orang yang dikutuk oleh Allah, maka barangsiapa yang dikutuk oleh Allah, pasti tidak ada orang yang menolong mereka”
- Surah An-Nisa’: Ayat 51 & 52

Saudaraku muslimin yang dirahmati Allah,

Rasulullah saw bersama para sahabat telah menggali parit di sekeliling Madinah setelah menerima pandangan kreatif dari Salman Al-Farisi yang banyak pengalaman mengenai strategi peperangan ketika mengetuai pasukan tentera di Parsi. Tentera Islam yang diketuai sendiri oleh Rasulullah saw, akhirnya mencapai kemenangan dengan sejumlah 4 orang yang mati dari kalangan kuffar manakala 7 orang dari kalangan tentera Islam yang gugur syahid. Peperangan sebenarnya tidak berlaku kerana Allah telah memberikan pertolongan dengan mendatangkan angin kencang dan cuaca yang sangat sejuk sehingga akhirnya tentera kafir lari bertempiaran meninggalkan Madinah. Allah swt menceritakan kisah tersebut:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ جَاءَتْكُمْ جُنُودٌ فَأَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ رِيحًا وَجُنُودًا لَّمْ تَرَوْهَا ۚ وَكَانَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرًا ﴿٩﴾ 
“Wahai orang-orang yang beriman, kenangkanlah nikmat Allah yang dilimpahkanNya kepada kamu. Semasa kamu didatangi tentera (Al-Ahzaab), lalu Kami hantarkan kepada mereka angin ribut (yang kencang) serta angkatan tentera (dari malaikat) yang kamu tidak dapat melihatnya dan (ingatlah) Allah sentiasa melihat apa yang kamu lakukan” 
- Surah Al-Ahzab ayat 9  

Muslimin yang dirahmati Allah,

Rasulullah saw menggunakan pelbagai strategi perang saraf dan sebagai tanda syukur atas kemenangan hasil dari pertolongan Allah tersebut. Rasulullah saw bersama sahabatnya telah melaungkan kalimah tauhid yang menandakan kebesaran dan ketinggian kuasa Allah di atas segala hambanya, dengan kalimah suci iaitu :

لاَ إِلهَ اِلاَّ اللهِ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ الأَحْزَابَ وَحْدَهُ
Tiada Tuhan selain Allah yang Esa, Allah telah memenuhi janjiNya, telah menolong hamba-hambaNya, telah memenangkan pasukan Islam yang dipimpinNya dengan mengalahkan pasukan tentera Ahzab.  

Muslimin yang dirahmati Allah,

Di antara faktor kemenangan, tentera Islam dalam perang Ahzab ialah:

1. Pemimpin kuffar terlalu angkuh dan sombong dengan kekuatan fizikal mereka seolah-olah jumlah tentera yang besar itu boleh menjamin kemenangan mereka secara mutlak.

2. Semangat juang dan keikhlasan yang telah ditunjukkan oleh tentera Islam. Ini dapat dilihat dari syair-syair Abdullah bin Rawahah r.a. ketika para sahabat sedang mengorek parit, katanya:  

Kalau bukan kerana Allah, kita tidak kenal hidayah, Tak kenal sedekah dan tak kenal solat, Ya Allah! Limpahkanlah ketabahan dan ketenangan, Mantapkan kaki dan tekad kami menghadapi musuh, Konspirasi musuh siap menyerang kita, Membawa bencana, namun kita tak rela.

3. Tentera Islam berjaya melemahkan kerjasama di antara komponen kuffar musyrikin yang terlibat dalam perancangan menentang tentera Islam pimpinan Rasulullah saw, akhirnya masing-masing tidak percaya sesama sendiri kerana masing-masing mempunyai kepentingan peribadi.

4. Pertolongan Allah dengan mengirimkan angin yang kencang sehingga menyukarkan tentera kuffar untuk bertindak terhadap tentera Islam sehingga akhirnya mereka lari.  

Saudaraku muslimin yang dirahmati Allah,

Iktibar dan pengajaran yang dapat diambil dari peristiwa perang Ahzab ini antaranya ialah:

1. Bahayanya golongan Yahudi dulu, kini dan selama-lamanya kerana merekalah punca segala kejahatan sepertimana juga Yahudi hari ini. Merekalah penghasut, pemfitnah, penceroboh, pengkhianat kepada perjanjian yang telah dimeterai bersama dengan Rasulullah saw dalam perang Ahzab, mereka menghasut komponen yang lain supaya menentang Rasulullah saw. Begitulah juga Yahudi hari ini, merekalah yang mendalangi segala keganasan, menekan gerakan Islam, memburu serta membunuh pejuang-pejuang Islam dan ulama-ulamanya, mensekularkan sistem pendidikan Islam dan mencari helah untuk berperang dan menyerang negara-negara umat Islam dan mencari helah untuk menangkap orang-orang yang cenderung kepada Islam, tetapi melepaskan orang-orang kaya, hidup bebas dengan maksiat dan kejahatan.

2. Seorang pemimpin yang baik, akan mudah pandangan, dan mengamalkan syura (bermusyawarah) bersama-barang orang bawahannya (rakyat jelata), sekalipun dalam hal-hal yang besar, bukan menggunakan kuasa diktator yang mencengkam dan memaksa rakyat mesti menerima pandangannya, dan sesiapa yang tidak menerima pandangannya, akan dicop sebagai penentang, pembangkang, dan pengkhianat bangsa dan Negara.

3. Perang bagi umat Islam bukanlah tanda mengganas tetapi ia sebagai satu amaran kepada musuh-musuh Islam bahawa umat Islam juga mempunyai maruah dan harga diri. Kebangkitan atau intifadhah umat Islam Palestin yang didukung oleh Hamas sebagai contoh, tidak boleh dianggap sebagai satu keganasan kerana Negara mereka telah dicerobohi, rakyatnya dibunuh, diseksa, dirogol, dipukul dan sebagainya. Firman Allah S.W.T.

﴾وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّىٰ لَا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ لِلَّهِ ۖ .... ﴿١٩٣

Dan perangilah mereka sehingga tidak berlaku fitnah, sesungguhnya agama itu untuk Allah
- Surah Al-Baqarah, ayat 193

4. Umat Islam mesti yakin dengan kemenangan dalam setiap peperangan yang mereka tempuhi, keyakinan ini adalah berdasarkan janji Allah bahawa Allah akan menolong umatnya yang berjuang demi untuk agamanya. Kemenangan dalam perjuangan Islam bukanlah semata-mata musuh tewas dibunuh atau lari, bahkan kemenangan Islam dicapai dengan dakwah Islam terus dapat di lancarkan atau pejuangnya gugur Syahid. Oleh itu, umat Islam perlu bersabar untuk menagih kemenangan seperti sabarnya tentera Muslimin sewaktu menentang tentera kuffar dalam perang Ahzab.

5. Manusia mempunyai kepakaran dan kebolehan masing-masing. Kita perlu bertolongan sesama kita di atas kepakaran yang dimiliki demi untuk menghasilkan, suatu pembangunan. Di atas dasar inilah, Rasulullah saw menerima pandangan Salman Al-farisi dalam perang Khandak.

6. Musuh Islam sebenarnya tidak begitu kuat meskipun jumlah mereka besar dengan memiliki peralatan yang lengkap dan canggih. Ini dapat dilihat dari peristiwa yang berlaku ketika perang Badar, dan perang Ahzab kerana Allah tidak akan menolong orang-orang yang zalim. Firman Allah:


﴾وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ ﴿٢٧٠

Allah tidak akan menolong orang2 yg zalim.
- Al Baqarah ayat 270.

Orang-orang Kafir tidak mempunyi sifat juang cuma yang ada pada mereka sifat mengampu malah mereka sanggup bermati-matian mengampu pemimpinnya semata-mata untuk mendapatkan apa yang mereka inginkan sebaliknya mereka akan meninggalkan Pimpinannya apabila keinginannya tidak tercapai. Berbeza dengan pejuang Islam, mereka berjuang dengan jujur, ikhlas kerana Allah dengan mengharap Redha dan RahmatNya.

7. Doa mempunyai peranan yang sangat penting bagi umat Islam terutamanya sewaktu umat Islam berhadapan dengan musuh. Dalam Perang Ahzah ini, Baginda Rasulullah saw berdoa :

اَللَّهُمَّ نَزِّلِ الْكِتاَبَ بِسَرِيْعِ الْحِسَابِ اِهْزِمِ الاَحْزَابَ اَللَّهُمَّ اِهْزِمْهُمْ وَزَلْزِلْهُمْ اَللَّهُمَّ اسْتُرْ عَوْرَاتِناَ وَاَمِّنْ رَوْعَاتِنَا
Link  
“Wahai Tuhan yang menurunkan kitab Al-quran dan yang menyegerakan hisab, hancurkanlah tentera Ahzab. Wahai Tuhan, hancurkanlah dan porak-perandakanlah mereka. Selamatkanlah dan sejahterakanlah kami”.
 
بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآءنِ الْعَظِيْمِ , وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ , وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ , أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَ لِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ
Teks asal khutbah ini juga boleh dimuat turun dari laman www.4shared.com. Klik sini.

Thursday, September 8, 2011

Khutbah Jumaat 11 Syawal 1432 H / 9 September 2011

(11 Syawal 1432 H / 9 September 2011)  

MANUSIA RABBANI ATAU RAMADHANI
 
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ القَائِلِ

وَاتَّقُوا يَوْمًا لَّا تَجْزِي نَفْسٌ عَن نَّفْسٍ شَيْئًا وَلَا يُقْبَلُ مِنْهَا شَفَاعَةٌ وَلَا يُؤْخَذُ مِنْهَا عَدْلٌ وَلَا هُمْ يُنصَرُونَ ﴿٤٨﴾

Dan peliharalah diri kamu dari (azab sengsara) hari (akhirat), yang padanya seseorang tidak dapat melepaskan orang lain (yang berdosa) sedikitpun (dari balasan azab) dan tidak diterima syafaat daripadanya dan tidak pula diambil daripadanya sebarang tebusan dan mereka (yang bersalah itu) tidak akan diberi sebarang pertolongan. (Al-Baqarah : 48)


أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِيْ وَيُمِيْتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ، اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ نَّبِيِّ الرَّحْمَةِ، وَشَفِيْعِ اْلأُمَّةِ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَمَنْ تَبِعَهُ وَنَصَرَهُ وَوَالاَهُ. أَمَّا بَعْدُ. فَيَا عِبَادَ اللهِ، اتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ، وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ
 
Wahai hamba-hamba Allah !

Bertaqwalah sekalian kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa.Dan Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan Islam. Saya menyeru diri saya sendiri dan juga sidang Jumaat sekalian agar kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah dengan melakukan segala suruhanNya dan menjauhi segala yang ditegahNya.

Sidang Jumaat yang dihormati sekalian, 

Suasana sambutan hari raya masih begitu terasa dengan pelbagai cara sambutannya termasuk rumah terbuka silih berganti bagi meraikan anugerah hari raya oleh Allah setelah sebulan melalui ujian hawa nafsu dalam tarbiah Ramadhan. Marilah kita sama-sama menghitung diri samada tarbiah sebulan Ramadhan telah mampu menundukkan hawa nafsu atau kita yang semakin tunduk pada hawa nafsu dan syaitan. Apakah masjid dan surau masih meriah sebagaimana sebulan Ramadhan atau kembali menantikan pengunjung dari masa ke semasa. Apakah amalan sunat seperti membaca al-Quran, bersolat witir dan sebagainya semakin bertambah, terus istiqamah atau semakin lemah. Apakah kita semakin menjaga makan minum kita agar tidak bercampur dengan yang haram atau syubhat sebagaimana kita bertahan meninggalkan makanan dan minuman yang halal sebulan Ramadhan.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,
 

Sebagai meneruskan usaha dalam melahirkan kita sebagai hamba Allah yang taat sepanjang tahun bukan setakat menjadi hamba Ramadhan yang baik pada bulan Ramadhan sahaja maka marilah kita sama-sama menunaikan puasa sunat 6 hari bulan Syawal. Sama-samalah kita merebut kelebihan puasa sunat terutama berpuasa enam hari dibulan Syawal bagi menyahut sabda nabi s.a.w :


مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثٌمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّال كَانَ كَصِيَامِ الَّدهْرِ - رواه مسلم
 
Sesiapa yang telah berpuasa fardhu Ramadhan kemudian diikuti pula dengan berpuasa enam hari di bulan Syawal maka adalah pahalanya seperti dia berpuasa sepanjang tahun.

Dalam hadis yang lain riwayat Abu Said Al-Khudri r.a berkata, Rasulullah saw bersabda:


مَنْ صَامَ يَوْمًا فِي سَبِيلِ اللهِ بَعَّدَ اللهُ وَجْهَهُ عَنْ النَّارِ سَبْعِينَ خَرِيفًا - رواه البخاري
 
Sesiapa yang berpuasa satu hari pada jalan Allah, nescaya Allah swt menjauhkan mukanya dari api neraka sejauh 70 tahun perjalanan.  

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Sesuai dengan sambutan hari raya pada tahun ini dalam susana sambutan hari Kemerdekaan negara kali ke-54 maka marilah kita sama-sama melihat perbezaan ketara antara dua golongan yang menyambut dua perayaan ini. Golongan pertama disebut sebagai golongan Rabbani (رَباَّنِي) yang berjaya dalam tarbiah Ramadhan akan menyambut hari raya penuh kesyukuran dan menjadikannya sebagai landasan untuk mentaati Allah sedangkan golongan kedua disebut sebagai golongan Ramadhani (رَمَضَانِي) yang gagal dalam tarbiah Ramadhan biasanya akan memenuhi hari raya mereka dengan hanya melempiaskan kegembiraan semata-mata. Golongan yang gagal adalah mereka yang hanya tahu bergembira dalam menyambut hari raya dan kemerdekaan Negara. Mereka menzahirkan keseronokan dengan sambutan yang melambangkan kebebasan secara mutlak sehingga membebaskan diri dari terikat dengan hukum hakam Allah.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Penjajahan sesebuah bangsa dan negara kebanyakannya mempunyai agenda tesembunyi yang disebut sebagai 3G iaitu God, Glory dan Gold. Mereka menjadikan God iaitu Tuhan atau agama sebagai matlamat menyebarkan agama mereka. Mereka meletakkan Glory iaitu kemasyhuran bagi menaikkan nama dan jati diri bangsa mereka. Mereka juga menjadikan Gold iaitu kekayaan dengan mengaut keuntungan daripada hasil mahsul yang didapati di negara jajahan mereka. Penjajahan ke atas Tanah Melayu bukan sekadar meruntuhkan Empayar Kesultanan Melayu dan membesarkan empayar mereka. Penjajahan ke atas Tanah Melayu bukan sekadar merompak kekayaan bumi kita untuk membangunkan tamadun kita. Penjajahan ke atas Tanah Melayu telah meruntuhkan ketuanan Islam di Negara ini. Penjajahan telah meruntuhkan jati diri sebahagian besar Umat Islam di Negara ini. Penjajahan telah menjadikan umat Islam terlalu asing dengan Islam dan hukum hakamnya. Keutamaan kita hari ini bukan lagi bagi mempertahankan Islam malah terhadap bangsa, keturunan, kelompok dan sebagainya. Saudara dan sahabat baik kita bukan lagi umat Islam dan mereka yang bertaqwa, tetapi kita lebih banyak bertolak ansur dengan orang bukan Islam berbanding sesama sendiri.  

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah, 

  Setiap kali tarikh kemerdekaan menjelma, isu komunis sentiasa dijaja di setiap pelusuk Negara. Dosa dan kezaliman komunis sentiasa diingat-ingatkan seolah-olah hanya merekalah sahaja musuh dan pengkhianat Negara. Sebenarnya sebahagian kita telah melupakan dosa-dosa penjajah dan kesan buruk dari penjajahan mereka. Dosa dan kezaliman penjajah seolah-olah dilupakan dari lipatan sejarah. Kita menjadi mangsa penjajah yang secara halus menjadikan kita bangsa yang lemah dan mudah mengalah.Kita menjadi mangsa penjajah yang telah menjadikan kita bangsa yang dianggap hina dan merempat di bumi sendiri. Dosa penjajah tidak harus kita lupakan begitu sahaja. Fitnah dan pembunuhan mereka terhadap pejuang kemerdekaan kita belum pernah terbalas. Kejahatan mereka tidak pernah mereka diakui oleh mereka dan tidak ada ungkapan kemaafan yang telah mereka lafazkan. Hasil rompakan mereka belum pernah ada yang dipulangkan.  

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Jika kita membenci penjajah, maka apa perlunya kita mengikut cara hidup ciptaan penjajah. Jika kita sedar kejahatan penjajah, apa perlunya kita mengagungkan undang-undang dan peraturan penjajah. Kita telah merdeka dan bebas menentukan cara hidup kita dan terserahlah kepada kita untuk membuat pilihan. Apakah kita terus bersorak bahawa kita bangsa yang merdeka sedangkan kita pemikiran dan perasaan kita masih tunduk kepada ketentuan penjajah ataupun kita mahu membebaskan diri kita seluruhnya mengikut kehendak dan cita rasa kita. Cita rasa golongan Rabbani (رَباَّنِي) hanyalah cara hidup Islam. Kita tidak cukup sekadar hanya melafazkan kemerdekaan semata-mata , tetapi hendaklah mengisi kemerdekaan tersebut dengan kehendak Ilahi. Islamkanlah sambutan hari kemerdekaan Negara kita agar kemerdekaan ini benar-benar menjadi tanda kesyukuran kita. Semoga ianya tidak menjadikan kita leka dan akhirnya kemerdekaan ini akan direntap kembali oleh Allah daripada kita tanpa kita sedari. Firman Allah dalam ayat 97-99 surah al-A’araf :

أَفَأَمِنَ أَهْلُ الْقُرَىٰ أَن يَأْتِيَهُم بَأْسُنَا بَيَاتًا وَهُمْ نَائِمُونَ ﴿٩٧﴾ أَوَأَمِنَ أَهْلُ الْقُرَىٰ أَن يَأْتِيَهُم بَأْسُنَا ضُحًى وَهُمْ يَلْعَبُونَ ﴿٩٨﴾ أَفَأَمِنُوا مَكْرَ اللَّهِ ۚ فَلَا يَأْمَنُ مَكْرَ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْخَاسِرُونَ ﴿٩٩﴾
 
Patutkah penduduk negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada malam hari, semasa mereka sedang tidur? Atau patutkah penduduk negeri negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada siang hari, semasa mereka sedang leka bermain-main? Patutkah mereka (bersukaria) sehingga mereka merasa aman akan rancangan buruk (balasan azab) yang diatur oleh Allah? Kerana sebenarnya tidak ada yang merasa aman dari rancangan buruk (balasan azab) yang diatur oleh Allah itu melainkan orang-orang yang rugi.
 
بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآءنِ الْعَظِيْمِ , وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ , وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ , أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَ أَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ وَ لِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَالْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ


Nota : Anda juga boleh memuat turun teks asal khutbah ini dari laman www.4shared.com. Klik sini.
 

Tuesday, September 6, 2011

DEWAN ULAMA’ PAS PERAK SUMBANGKAN RM 30 RIBU UNTUK DANA UMAT ISLAM PALESTIN


IPOH, Dewan Ulama’ PAS Perak melalui ketuanya Ustaz Shuaid Din telah menyerahkan kutipan sumbangan derma sebanyak rm 30 ribu kepada Syeikh Dr Mohammad Mahmoud Siyam ( Mantan Imam Masjidil Aqsa ) dalam satu program memperingati perjuangan umat Islam Palestin yang dianjurkan Dewan Ulama’ PAS Perak baru-baru ini.

Program itu diadakan di Surau Taman Hiburan, Ulu Kinta, Tambun yang dibanjiri masyarakat setempat dan masyarakat sekitar Ipoh yang turut mengikuti kupasan isu terkini oleh Syeikh Dr Mohammad Mahmoud Siyam berkenaan bumi Palestin.

Program yang dianjurkan oleh Dewan Ulama’ PAS Perak ini banyak memberi kesan positif kepada rakyat akan betapa pentingnya perjuangan membebaskan bumi Palesti dari cengkaman penjajah zionis israel.


Memetik ucapan Syeikh Dr Mohammad Mahmoud Siyam “ Saya mewakili seluruh umat Islam di Palestin mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga buat seluruh rakyat Malaysia kerana sanggup mengorbankan sedikit dari harta kalian untuk kemenangan perjuangan umat Islam Palestin, dan kami sentiasa berdoa kepada Allah agar kita semua ditemukan di syurga nanti”.

“ Saya juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada Dewan Ulama’ PAS Perak karana sentiasa membantu perjuangan umat Islam di Palestin, tiap-tiap tahun wakil Ulama’ Palestin datang ke Malaysia, Dewan Ulama PAS Perak antara penyumbang terbesar untuk diberikan kepada umat Islam Palestin”

“ Saya juga mengharapkan agar Dewan Ulama’ PAS Perak terus menghidupkan isu perjuangan umat Islam Palestin di Perak dan hubungan antara Dewan Ulama’ PAS Perak dan umat Islam Palestin akan terus berkekalan buat selama-lamanya”, jelas beliau.


Sementara itu menurut Ketua Dewan Ulama’ PAS Perak, Ustaz Shuaid Din beliau menyatakan bagi Dewan Ulama’ PAS Perak agenda pembebasan bumi Palestin dari cengkaman zionis israel adalah antara agenda utama misi dan visi Dewan Ulama’ PAS Perak.

Memetik ucapan beliau “ Dewan Ulama’ PAS Perak sangat meyakini bahawa Allah SWT akan senantiasa menurunkan keberkatan dan kekuatan kepada perjuangan PAS selagi mana kita sentiasa membantu perjuangan umat Islam Palestin, kerana masalah Palestin adalah tanggungjawab kita bersama ”

KULIAH SETIAP AHAD MINGGU KEDUA