bersama kepimpinan ulamak
JOM KITA TAMBAHKAN SAHAM AKHIRAT
Thursday, March 13, 2014

KHUTBAH JUMAAT - 14 MAC 2014M / 12 JAMADIL AWAL 1435H
“TIADA PEMBERI, TIADA PENGEMIS”

Khutbah Pertama
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَائِلِ،

الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ثُمَّ لَا يُتْبِعُونَ مَا أَنْفَقُوا مَنًّا وَلَا أَذًى لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ (البقرة: ٢٦٢)
Orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, kemudian mereka tidak mengiringi apa yang mereka belanjakan itu dengan perkataan mengungkit-ungkit dan tidak pula menyinggung atau menyakiti (pihak yang diberi), mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

أَشْهَدُ أَنْ لاَ اِلهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا  مُحَمَّدًا  عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ،
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ  وَاَصْحَابِهِ  وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ،
أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللَّهِ !   اِتَّقُواْ  اللَّهَ  حَقَّ تُقَاتِهِ  وَلاَتَمُوْتُنَّ  إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُّسْلِمُوْن

Sidang Jamaah yang di rahmati Allah,

Marilah kita bersama-sama meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT dengan melaksanakan segala suruhannya serta berusaha bersungguh-sungguh untuk meninggalkan setiap tegahannya. Mudah-mudahan setiap mujahadah kita di dunia yang sementara ini akan dinilai di sisi Allah SWT sebagai ganjaran pahala di akhirat kelak seterusnya menyelamatkan kita daripada azab api neraka Allah SWT.

Sidang Jamaah yang di rahmati Allah,

Islam amat menggalakkan umatnya mencari harta dengan cara yang halal dan diredhoi Allah SWT . Oleh itu, mencari harta dengan titik peluh sendiri adalah lebih mulia daripada perbuatan meminta-minta dan mengharap belas simpati orang lain. Ini bertepatan dengan sebuah hadis yang diriwayatkan daripada Imam al Bukhari rahmatullah daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda :

عَنْ الزُّبَيْرِ بْنِ الْعَوَّامِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَأَنْ يَأْخُذَ أَحَدُكُمْ أَحْبُلاً فَيَأْخُذَ حُزْمَةً مِنْ حَطَبٍ فَيَبِيعَ فَيَكُفَّ اللَّهُ بِهِ وَجْهَهُ خَيْرٌ مِنْ أَنْ يَسْأَلَ النَّاسَ أُعْطِيَ أَمْ مُنِعَ

Daripada Saidina Zubair bin Al-awwam RA daripada Nabi SAW bersabda: Seseorang di antara kalian yang mengambil tali-tali lalu mengikat kayu api dan menjualnya maka Allah memelihara maruahnya adalah lebih baik daripada dia mendatangi seseorang dan meminta-minta kepadanya, sama ada orang itu memberi atau pun menolaknya.

Muslimin yang dirahmati Allah,

Tahukah kita, menurut Akta Undang-undang Papa 1977, mengemis ialah apa-apa kelakuan yang dikira akan mendorong pemberian sedekah, berpura-pura menyanyi, bermain, berlakon, menawarkan sesuatu untuk jualan atau sebaliknya. Justeru itu pengemis boleh ditakrifkan sebagai memperoleh wang secara tidak sah !

Dewasa ini, isu pengemis telah menjadi isu nasional yang mesti dipantau dari semasa ke semasa oleh pihak berwajib dengan kerjasama seluruh masyarakat. Di bawah peruntukan 43 Enakmen Jenayah Syariah Perak adalah menjadi suatu kesalahan kepada sesiapa yang membuat pungutan derma khairat tanpa kebenaran Majlis Agama Islam Perak. Maka Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Perak dengan kerjasama pelbagai agensi lain seperti Dewan Bandaraya Ipoh, Majlis Perbandaran Tempatan seluruh Perak, Polis Diraja Malaysia ( PDRM ) dan Jabatan Agama Islam Perak ( JAIPk ) telah mengambil inisiatif bagi menjalankan kempen menyedarkan masyarakat tentang kegiatan pengemis yang kian berleluasa di kalangan kanak-kanak. Kempen ini bertujuan memberi maklumat yang tepat kepada masyarakat agar tidak memberi sumbangan sewenang-wenangnya kepada pengemis tanpa melalui saluran yang dibenarkan undang-undang.

Muslimin yang dirahmati Allah,

Jika dilihat dibawah undang-undang yang sedia ada seperti Seksyen 14 Kesalahan Pemerdagangan Kanak-kanak dan Seksyen 32, kanak-kanak tidak boleh digunakan untuk mengemis. Akta Kanak-kanak 2001 ( Akta 611 ), juga kesemuanya menjurus menjaga generasi baru agar tidak menjurus ke kancah yang tidak bermoral .

Namun begitu, terdapat pihak-pihak tertentu yang menggunakan kanak-kanak kononnya sebagai suatu latihan ko-kurikulum sekolah. Jika diselidiki siapakah mereka, ternyata ada di antaranya didalangi sindiket penipuan, menggunakan kanak-kanak bagi menagih simpati dengan menyalahgunakan nama sekolah anak-anak yatim atau sekolah tahfiz Quran. Sedar atau tidak, kegiatan pengemis ini berlaku di sekeliling kita seperti di masjid-masjid, Pusat Komersial dan perniagaan, pasar malam, kedai makan, stesen minyak, bank sehingga ke tempat letak kereta. Pelbagai ragam dapat dilihat, ada yang membawa anak kecil, menjual tisu, menjaja ayat-ayat suci al-Quran sambil menunjukkan surat tawaran dan bil hospital. Tidak kurang juga yang menggunakan surat kebenaran memohon derma membina masjid, kehilangan dompet, disamun dan lain-lain lagi. Jika difikirkan, sesiapa sahaja yang berhadapan dengan situasai tersebut pasti akan tersentuh naluri kemanusiaan dan terus menghulurkan sumbangan. Tidak dinafikan juga, terdapat antara mereka yang betul-betul memerlukan bantuan dan terdesak untuk dibantu, tetapi ada pihak tertentu yang bertindak menipu di atas kemurahan hati masyarakat kita.

Sidang Jamaah yang di rahmati Allah,

Islam tidak pernah memandang hina golongan miskin dan susah yang terpaksa mengemis serta meminta-minta kepada orang ramai, tetapi biarlah ia mengikut saluran yang betul dan tidak menyalahi undang-undang. Pelbagai pihak telah menawarkan bantuan-bantuan tertentu melalui peruntukan zakat yang dikendalikan oleh Baitul Mal di bawah Majlis Agama Islam Perak. Justeru, bagi memastikan golongan yang layak memperolehi bantuan seumpama ini dibantu, masyarakat perlu sedar dan faham agar mengelakkan diri bagi memberi derma atau sedekah kepada mereka yang mengemis. Peranan dan tanggungjawab ini mesti dipikul bersama agar sebarang bentuk bantuan terutama wang zakat dapat disalurkan kepada mereka seterusnya membasmi kegiatan ini. Tidak salah rasanya, kita membawa golongan yang mengemis jalanan ini atau lebih tepat yang memerlukan bantuan kepada pihak-pihak yang betul agar mereka yang mengemis ini tidak diperalatkan pihak tertentu untuk mengaut keuntungan hasil kegiatan tidak bermoral ini.

Pada kesempatan ini juga, mimbar ingin menarik perhatian jamaah sekalian terhadap isu mengemis ini kerana telah terbukti wujudnya golongan tertentu yang sanggup menggunakan topeng agama seperti derma amal tahfiz, bina pondok tahfiz, atau derma pusat kegiatan anak-anak yatim untuk menghalalkan kegiatan mereka ini. Jelas di sini, mangsanya terdiri dari kalangan kanak-kanak dan pelajar-pelajar sekolah yang tidak mengerti akan tipu muslihat mereka itu. Amat malang sekali, terdapat pihak tertentu telah menggunakan golongan orang kurang upaya (OKU) dan kanak-kanak bawah umur untuk mengemis bagi pihak mereka. Lihatlah! betapa dangkalnya fikiran mereka yang telah memperalatkan golongan yang tidak berupaya ini. Justeru, sebagai anggota masyarakat seharusnya kita sedar bahawa dengan memberi sedikit wang kepada kegiatan pengemis ini pun telah mendorong kepada kegiatan tidak bermoral yang akhirnya akan mencemarkan imej agama Islam di mata orang-orang bukan Islam di dalam negara kita sendiri.

Sidang Jamaah yang dirahmati Allah,

Islam sebagai agama yang syumul amat menekankan konsep berzakat dan menganjurkan umatnya bersedekah kepada golongan yang memerlukan. Walaupun begitu, tidak sepatutnya medan ini dijadikan alasan untuk umat Islam khususnya tidak berusaha mencari rezeki sendiri dan hanya meminta-minta walhal fizikal dan kesihatan mereka dalam keadaan yang sempurna. Masihkan kita ingat sirah hebat zaman Khalifah Omar bin Abdul Aziz yang mentarbiah rakyatnya sehingga menjadi sifar kemiskinan dan tiada seorang pun yang layak menerima wang Baitul Mal. Lebih menarik, fakta ini di sokong dengan sikap umat Islam ketika itu yang tidak suka meminta-minta malah wang kutipan zakat negara Islam ketika itu di hantar ke negara lain pula. Kehebatan umat Islam ketika itu wajar dijadikan tauladan kepada kita bersama kerana setiap pekerjaan yang bersumberkan rezeki yang halal pasti ada berkatnya, tambahan pula disucikan dengan pelaksanaan zakat.

Hadirin Hadirat sekelian,

Melalui mimbar ini juga, Khatib ingin mengariskan beberapa langkah yang perlu dilakukan bagi mengurangkan seterusnya membasmi budaya mengemis ini :

Pertama : Melaporkan maklumat kegiatan mengemis

Sebagai warganegara yang bertanggungjawab, kita perlu perihatin terhadap isu ini dengan melaporkan maklumat kegiatan mengemis kepada pihak berwajib agar tindakan susulan dapat dilaksanakan. Maklumat juga amat penting untuk pihak-pihak tersebut agar dapat membantu golongan ini.

Kedua : Mengelakkan memberi derma kepada pengemis

Sikap bermurah hati dengan memberi derma ikhlas dan sebagainya perlu kena pada tempat dan masanya. Gunakanlah kebaikan yang ada itu dengan menyalurkan sumbangan tersebut kepada pihak yang betul agar bantuan dapat disalurkan terus kepada golongan susah ini, badan-badan kebajikan, NGO, masjid-masjid, surau dan pihak-pihak terbabit.

Ketiga : Kempen dan Penguatkuasaan yang berterusan

Kegiatan mengemis ini begitu sukar dihentikan kerana walaupun tangkapan dibuat terhadap golongan ini dan diserahkan kepada pihak berwajib atau kepada waris masing-masing. Kegiatan ini akan tetap wujud kecuali dengan kerjasama semua pihak terutama pihak Dewan Majlis Bandaran atau Majlis Perbandaran Tempatan, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan PDRM sendiri agar memantau tempat-tempat yang menjadi lokasi panas aktiviti pengemis ini. Selain itu, pengedaran risalah kepada masyarakat perlu dilipatgandakan bagi menyedarkan masyarakat untuk membasmikan kegiatan ini.

Keempat : Hebahan media semasa dan media elektronik

Pihak-pihak yang terlibat dengan media turut berperanan menyumbangkan idea dan cadangan serta hebahan kepada orang ramai agar perkara ini difahami semua. Setidak-tidaknya langkah ini dapat membuktikan bahawa semua pihak bekerjasama bagi memastikan negeri ini bebas daripada pengemis .

بَارَكَ اللهُ لِي وَلَكُمْ فِى الْقُرْءَانِ الْعَظِيمِ، وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيهِ مِنَ الآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُم تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ، أَقُولُ قَوْلِي هَذَا وَاسْتَغْفِرُوا اللهَ الْعَظِيمَ لِي وَلَكُمْ، وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ، والْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ  وَالأَمْوَات، فَاسْتَغْفِرُوهُ إِنَّهُ هُوَ الغَفُورُ الرَّحِيمُ.Khutbah Kedua

اَلْحَمْدُ ِللهِ  الْقاَئِلِ :

قَوْلٌ مَعْرُوفٌ وَمَغْفِرَةٌ خَيْرٌ مِنْ صَدَقَةٍ يَتْبَعُهَا أَذًى وَاللَّهُ غَنِيٌّ حَلِيمٌ (٢٦٣) يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُبْطِلُوا صَدَقَاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَالْأَذَى كَالَّذِي يُنْفِقُ مَالَهُ رِئَاءَ النَّاسِ وَلَا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ صَفْوَانٍ عَلَيْهِ تُرَابٌ فَأَصَابَهُ وَابِلٌ فَتَرَكَهُ صَلْدًا لَا يَقْدِرُونَ عَلَى شَيْءٍ مِمَّا كَسَبُوا وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ (٢٦٤) 

Perkataan yang baik dan memaafkan adalah lebih baik daripada sedekah yang diiringi (dengan perbuatan atau perkataan yang) menyakitkan hati. Dan Allah Maha Kaya, lagi Maha Penyabar.

Wahai orang-orang yang beriman! Jangan rosakkan sedekah kamu dengan perkataan mengungkit-ungkit dan menyakiti, seperti orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menunjuk-nunjuk kepada manusia dan ia pula tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat. Maka bandingan orang itu ialah seperti batu licin yang ada tanah di atasnya, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu ditinggalkannya bersih licin. Mereka tidak akan mendapat sesuatupun dari apa yang mereka usahakan. Dan Allah tidak akan memberi petunjuk kepada kaum yang kafir.

أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَــهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ،

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى ءَالــِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ .

فَيَا عِبَادَ اللهِ، اِتَّقُوْا اللهَ، أُوْصِيْكُمْ وَإِيـَّايَ بِتَقْوَى اللهَ، فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ


Sidang Jamaah yang dirahmati Allah,

Mengakhiri khutbah pada hari yang mulia ini, marilah kita sama-sama mengambil pengajaran terhadap intisari khutbah yang disampaikan seperti berikut :

Pertama : Islam menganjurkan umatnya agar berusaha mencari rezeki yang halal dan bukannya meminta-minta simpati kepada orang lain.

Kedua : Gunakanlah saluran yang betul bagi menyalurkan derma dan sumbangan seperti melalui badan kebajikan, masjid-masjid dan Baitul Mal.

Ketiga : Kempen “Tiada Pemberi Tiada Pengemis” wajar didokong bersama seluruh masyarakat demi melihat pencapaian kemajuan Negara dapat dicapai .

Firman Allah SWT didalam surah az-Zariyat ayat 19 :

وَفِي أَمْوَالِهِمْ حَقٌّ لِلسَّائِلِ وَالْمَحْرُومِ (الذاريات:١٩)

Dan pada harta-harta mereka, hak untuk orang miskin yang meminta dan orang miskin yang menahan diri (daripada meminta-minta)

Muslimin dan para jemaah sekalian, 

Khatib menyeru kepada sidang jemaah sekalian, marilah sama-sama kita melaksanakan solat sunat hajat selepas solat Jumaat pada hari ini, untuk kita sama-sama berdoa serta memohon kepada Allah swt supaya menyelamatkan penumpang pesawat MH370 yang telah hilang sudah hampir 7 hari tidak ketemui. Kita memohon supaya Allah melindungi serta selamatkan mereka.

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ والْمُؤمِنَاتِ، وَأَصْلِحْ ذَاتَ بَيْنِهِمْ وَأَلِّفْ بَيْنَ قُلُوْبِهِمْ، وَاجْعَلْ فِى قُلُوْبِهِمُ الإِيْمَانَ وَالحِكْمَةَ، وَثَبِّتْهُمْ عَلَى مِلَّةِ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّ اللهِ عَلَيهِ وَسَلَّم.
اَللَّهُمَّ أَعِزَّ الإِسْلاَمَ وَالْمُسْلِمِيْنَ، اَللَّهُمَّ انْصُرِ الإِسْلاَمَ وَاْلمُسْلِمِيْنَ،
اَللَّهُمَّ انْصُرِ الدُّعَاةَ وَالْمُجَاهِدِيْنَ، اَللَّهُمَّ دَمِّرِ الْكَفَرَةَ وَالْمُشْرِكِيْنَ،
وَأَهْلِكْ أَعْدَائَكَ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ، اَللَّهُمَّ عَذِّبِ اْلكَفَرَةَ الَّذِيْنَ يَصُدُّوْنَ عَنْ سَبِيْلِكَ، وَيُكَذِّبُوْنَ رُسُلَكَ، وَيُقَاتِلُوْنَ أَوْلِيَائَكَ، اَللَّهُمَّ بَدِّدْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ،
وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ، وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلاَبِكَ، اَللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الْكِتَابِ،
وَيَا مُجْرِيَ السَّحَابِ، وَيَا هَازِمَ الأَحْزَابِ، إِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ،
بِقُدْرَتِكَ وَقُوَّتِكَ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ.
اَللَّهُمَّ وَفِّقْ سلطان أزلن مُحِبُّ الدِّيْن شاه اِبْنِ اَلْمَرْحُوْمِ سلطان يُوْسُف عِزُّ الدِّيْن شَاه غَفَرُ اللهُ لَهُ بِمَا تُحِبُّ وَتَرْضَاهُ
رَبَّنَا ءَاتنِاَ فِى الدُّنْياَ حَسَنَةً وَفِى الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ، وَصَلَّى الله عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِيْنَ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ .
إِنَّ الله يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالأِحْسَانِ، وَإِيْتَاءِ ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ
وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ، يَعِظُكُم لَعَلَّكُم تَذَكَّرُوْنَ .

فَاذْكُرُوْا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ، وَاشْكُرُوهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ، وَاسْأَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ، وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ، وَاللهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ .


Teks asal khutbah ini boleh juga dimuat turun dari laman sesawang www.4shared.com

No comments:

Post a Comment

KULIAH SETIAP AHAD MINGGU KEDUA