bersama kepimpinan ulamak
Sunday, November 27, 2011

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU HIJRIYYAH 1433

MEWAKILI SELURUH AHLI JAWATANKUASA KERJA DEWAN ULAMA' PAS PERAK SAYA MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT KEDATANGAN TAHUN BARU HIJRIYYAH 1433 KEPADA SELURUH UMMAT ISLAM DI NEGARA INI KHASNYA DAN UMMAH ISLAMIYYAH SELURUH DUNIA..SEMOGA KEBANGKITAN ISLAM AKAN MERATAI BUMI ALLAH INI DAN SYARI'AT ALLAH AKAN BERDAULAT SEMULA DI ATAS BUMI ALLAH INI...TERUSKAN DA'WAH..TERUSKAN PERJUANGAN..ALLAHU AKBAR ALLAHU AKBAR ALLAHU AKBAR...

Sunday, November 20, 2011

ISA : Najib Mungkir Janji

Kuala Lumpur. 19hb Nov 2011.Najib didesak memberi penjelasan berkenaan penahanan yang baru dilakukan oleh kerajaan Malaysia baru-baru ini. Penahanan tersebut disifatkan sebagai bercanggahan dengan pengumuman Najib pada sambutan Hari Malaysia 16 September lalu berkenaan dengan ISA.

Demikian tegas Penolong Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Nazmi Nik Din ketika mengulas laporan berita pada 14 November lalu yang menyebut bahawa seramai 13 orang ditahan , 7 daripadanya ialah warganegara Malaysia.

"Kita harap PM tidak berbohong kepada rakyat Malaysia mengenai pemansuhan ISA" kata beliau lagi.

"Kita mahu semua mereka yang bersalah dibicarakan di mahkamah, buat apa kita mansuh ISA tapi roh ISA masih ada, kita mahu roh dan jasad ISA dihapuskan, kita mahukan seseorang tidak dianggap bersalah kecuali diadili di mahkamah" tegas beliau lagi.

"Dalam Islam, seseorang itu tidak dianggap bersalah kecuali diadili dimahkamah, kalau benar Malaysia memperjuangkan Islam mengapa prinsip semudah ini tidak realisasikan?" soal beliau lagi.


Rasulullah s.a.w.bersabda :


وَعَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرُوٍ بٍْنِ الْعَاصِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ أرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ كَانَ مُنَافِقًا خَالِصًا وَمَنْ كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنْهُنَّ كَانَتْ فِيهِ خَصْلَةٌ مِنَ النِّفَاقِ حَتَّى يَدَعَهَا إِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ وَإِذَا حَدَّثَ كَذَبَ وَإِذَا عَاهَدَ غَدَرَ وَإِذَا خَاصَمَ فَجَرَ 
(متفق عَليه)


Dari Abdullah bin 'Amr bin al-'Ash radhiallahu 'anhuma bahawasanya Nabi s.a.w. bersabda:

"Ada empat perkara, barangsiapa yang empat perkara itu semuanya ada di dalam dirinya, maka orang itu adalah seorang munafik yang murni - yakni munafik yang sebenar-benarnya - dan barangsiapa yang di dalam dirinya ada satu perkara dari empat perkara tersebut, maka orang itu memiliki pula satu macam perkara dari kemunafikan sehingga ia meninggalkannya, iaitu: Jikalau dipercaya berkhianat, jikalau bercakap berdusta, jikalau berjanji bermungkir - yakni tidak menepati - dan jikalau bertengkar maka ia berbuat kecurangan - yakni tidak melalui jalan yang benar." (Muttafaq 'alaih) 

Thursday, November 17, 2011

Khutbah Jumaat - 22 Zulhijjah 1432 / 18 November 2011
"MEMANFAATKAN CUTI PERSEKOLAHAN"


الْحَمْدُلِلهِ الْقَائِلْ،

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ قُوٓا۟ أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًۭا 

وَقُودُهَا ٱلنَّاسُ وَٱلْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَـٰٓئِكَةٌ غِلَاظٌۭ شِدَادٌۭ لَّا

يَعْصُونَ ٱللَّهَ مَآ أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ ﴿٦﴾

"Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari Neraka yang bahan-bahan bakarannya: Manusia dan batu (berhala); Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan." (SURAH AT-TAHRIM, ayat 6)

 
أَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ     وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ,   
 وَرَسُوْلُهُ
اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ  وَعَلَى آلِهِ  
  وَأَصْحَابِهِ  وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ

أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللهِ ! 

اتَّقُوْا اللهَ  حَقَّ تُقَاتِهِ    وَلاتمَوُتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ


Wahai Hamba-hamba Allah sekelian,

Marilah pada kesempatan yang penuh dengan keberkatan dan kemuliaan ini, kita tingkatkan keimanan dan ketakwaan kita kepada Allah Subhanahu Wata'ala. Kita laksanakan segala suruhan dan titah perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah mudahan kita tergolong dalam golongan orang yang berjaya di dunia dan di akhirat.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah Sekalian,

Cuti akhir tahun persekolahan anak-anak kita kini muncul sekali lagi. Antara tujuan cuti persekolahan adalah untuk memberi sedikit kerehatan kepada murid-murid sekolah yang sudah sekian lama belajar, sebelum mereka menyambung semula pelajaran mereka pada tahun akan datang.

Cuti akhir tahun adalah satu cuti yang agak panjang iaitu lebih daripada sebulan, namun jika ianya tidak diuruskan dengan baik, ia akan menjadi sia-sia dan berlalu begitu sahaja. Justeru, musim cuti persekolahan perlu dirancang dan diurus dengan baik supaya ianya dapat memberi manfaat kepada anak-anak, ibu bapa dan masyarakat.

Muslimin mukminin yang berbahagia,

Setiap ibu bapa hedaklah bijak menguruskan cuti persekolahan anak- anak mereka. Orang yang beriman tidak akan membiarkan diri mereka dan keluarga mereka berada dalam keadaan lagho atau pun sia-sia. Mereka akan meninggalkan perbuatan sia-sia sepertimana Firman Allah SWT. dalam surah Al-Furqaan ayat 72:

وَٱلَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ ٱلزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا۟ بِٱللَّغْوِ مَرُّوا۟ كِرَامًۭا ﴿٧٢﴾


Yang bermaksud: "Dan orang-orang yang tidak memberikan persaksian palsu , apabila mereka bertemu dengan orang-orang yang mengerjakan perbuatan-perbuatan yang tidak berfaedah, mereka lalui (sahaja) dengan menjaga kehormatan dirinya" .

Sekiranya anak-anak kita tidak dididik untuk bijak mengurus masa dengan betul, dikhuatiri suatu hari nanti bila mereka dewasa, mereka tidak tahu mengurus masa depan dengan baik. Maka akhirnya mereka akan terjebak dengan budaya negatif dan berani melakukan perkara-perkara yang menyimpang dari agama dan budaya, lantas lahirlah penyakit gejala sosial yang merebak dan menular di kalangan remaja dan masyarakat. Fenomena hari ini kian berlaku, justeru, khutbah kita pada hari ini menyeru umat Islam seluruhnya supaya ingat dan sedar untuk menjauhkan diri daripada tergolong di kalangan orang-orang yang lalai. Ibu bapa yang peka dan prihatin hedaklah sentiasa memastikan anak-anak mereka terdidik dan memenuhi musim cuti mereka ini dengan aktiviti-aktiviti yang membina jati diri mereka . Saiyidina Abu Bakar As-Siddiq sering berdoa supaya terhindar daripada kelalaian dengan doanya yang bermaksud :

"Ya Allah, janganlah Engkau membiarkan kami dalam sengsara, janganlah Engkau menyiksa kami secara mengejut, janganlah Engkau jadikan kami daripada golongan yang lalai" .

Sidang Jumaat Rahimakumullah,

Kita mengajak ibu bapa menanamkan kesedaran dan kefahaman kepada anak-anak tentang nilai-nilai murni seperti menyedarkan mereka tentang pengurusan masa dan dapat mengisi masa mereka ketika cuti dengan sesuatu yang menguntungkan dan berkesan pada diri seorang pelajar .

Kata pepatah Arab:

" Masa itu ibarat sebilah pedang, jika kamu tidak memotongnya (menghargainya) nescaya ia akan memotong kamu".

Kata hukama' masa itu kehidupan. Masa juga adalah umur kita. Sekali ia telah berlalu, ia tidak akan kembali sampai bila-bila. Anggaplah masa yang diberikan kepada kita adalah satu amanah. Allah akan bertanya tentang amanah yang diberikan kepada kita di hari kiamat nanti . Sabda Rasulullah s.a.w. yang berbunyi:

لَا تَزُولُ قَدَمَا عَبْدٍ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ عُمُرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ 

 وَعَنْ عِلْمِهِ فِيمَ فَعَلَ وَعَنْ مَالِهِ مِنْ أَيْنَ اكْتَسَبَهُ وَفِيمَ أَنْفَقَهُ

وَعَنْ جِسْمِهِ فِيمَ أَبْلَاهُ


"Kedua-dua kaki seseorang hamba itu tidak akan bergerak (di padang mahsyar), sehingga disoal tentang umurnya, bagaimana ianya dihabiskan, tentang ilmunya, apa yang dilakukan dengannya, tentang hartanya dari mana ianya diperolehi dan untuk apa ianya dibelanjakan, tentang tubuh badannya, di mana ia pergunakan" . (Hadis Riwayat At-Tirmizi) .

Kata imam Asy-syahid Hasan Al-Banna:

" Kewajipan (yang perlu kita sempurnakan) adalah lebih banyak dari masa yang kita ada, maka sepatutnya tidak ada satu saat yang kita biarkan ianya berlalu tanpa kita menggunakannya dengan melakukan perkara-perkara yang berfaedah " .

Justeru, ibu bapa hendaklah :

1 . Menyedarkan mereka bahawa musim cuti bukan dihabiskan untuk berehat semata-mata, bermain, tidur dan menonton televisyen sepuas-puasnya, sebaliknya musim cuti adalah masa untuk memperkayakan ilmu pengetahuan dengan:

* Mengulangkaji pelajaran sebagai persediaan untuk menghadapi peperiksaan pada tahun-tahun berikutnya;

* Ibu bapa dicadangkan mencari guru-guru yang berpengalaman untuk menyelesaikan masalah pembelajaran anak-anak dengan kelas-kelas tuisyen dan aktiviti latih tubi;

* Melibatkan anak-anak dengan kelas-kelas kesedaran Islam, Fardhu Ain, Tahsin Qiraat, Smart Solat dan kelas-kelas hafazan jangka pendek.

2 . Ibu bapa perlu membimbing anak-anak untuk memilih budaya hidup yang sihat. Masa lapang yang agak panjang pada musim cuti sekolah hendaklah diaturkan dengan program dan aktiviti yang mampu memantapkan fizikal anak-anak seperti penyertaan dalam ekspidisi mendaki bukit, berbasikal, penyertaan dalam sukan anjuran masjid, waja diri, berkebun dan lain-lain .

3 . Libatkan anak-anak dalam program dan aktiviti yang boleh mendorong mereka berjaya seperti Kem Motivasi , Nadwah Islam, rehlah, Kem Insan cemerlang dan lain-lain.

4 . Memberikan pendedahan kepada anak-anak remaja anasir-anasir yang boleh meruntuhkan Islam seperti keruntuhan akhlak, akidah dan syariat yang akhirnya membawa kerosakan kepada kehidupan.

Sebagai ibu bapa kita haruslah peka dengan perkembangan gejala sosial dan hendaklah mencari jalan penyelesaian terutama bagaimana harus menyelamatkan generasi anak-anak kita agar tidak menjadi mangsa kerosakan itu .

Saudaraku Sidang Jumaat yang dikasihi,

Inilah masanya yang paling sesuai untuk ibu bapa memberikan penekanan mengenai ilmu agama atau pun ilmu Fardu Ain. Jika pada masa persekolahan kita sibuk menekankan kecemerlangan akademik, maka inilah masanya kita memanfaatkan ruang ini untuk membekalkan anak-anak kita dengan ilmu agama sebagai panduan hidup mereka dalam mengharungi arus dunia yang bersimpang-siur ini.

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak yang sedang belajar di sekolah rendah, di mana kebanyakan anak-anak belum lagi mencapai umur baligh, maka sepatutnya ibu bapa mengambil peluang ini untuk memastikan anak-anak mereka dapat menguasai dengan baik ilmu Fardu Ain sebelum anak mereka mencapai umur baligh. Ini kerana, apabila anak-anak telah mencapai umur baligh, segala perbuatan mereka telah dikira dosa dan pahala. Mereka akan berdosa jika tidak dapat soat dengan betul, mereka akan berdosa jika tidak dapat melakukan puasa dengan sah. Maka kewajipan ibu bapa bukan sahaja perlu untuk memberikan ilmu Fardhu Ain kepada anak-anak, bahkah membimbing serta menguatkuasakan perintah Allah yang wajib kepada anak-anak khususnya kewajipan solat.

Rasulullah s.a.w. berpesan kepada setiap ibu bapa :

مُرُوا أَوْلَادَكُمْ بِالصَّلَاةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْعِ سِنِينَ 


 وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءُ عَشْرٍ وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي الْمَضَاجِعِ
"Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang ketika anak kamu berumur tujuh tahun, pukullah mereka (jika enggan mengerjakan solat) ketika mereka berumur sepuluh tahun dan asingkan tempat tidur mereka " . (Hadis Riwayat Abu Daud).

Sidang Jumaat yang berbahagia,

Anak-anak adalah amanah Allah. Maka menjadi kewajipan ibu bapa untuk memastikan anak-anak sentiasa taat kepada Allah. Ibu bapa dan juga murid perlu merebut peluang musim cuti persekolahan ini untuk membangunkan syakhsiah yang sihat. Pada masa inilah saat yang paling sesuai bagi ibu bapa membina kekuatan syakhsiah anak-anak setelah hampir sepanjang tahun penumpuan dan penekanan diberikan kepada kecemerlangan akademik. Mereka perlu diajar bagaimana menjadi ahli masyarakat yang baik. Ibu bapa perlu menggunakan peluang ini untuk membina dan memantapkan syakhsiah dan jati diri anak-anak seperti menghantar mereka menyertai Khemah Ibadah untuk membentuk akhlak dan memperkasakan jati diri anak-anak.

Ambillah peluang di musim cuti persekolahan ini untuk merapatkan hubungan silaturrahim, khususnya bagi keluarga terdekat dengan menziarahi saudara-mara sama ada yang di kampung atau di bandar apabila hubungan kekeluargaan dan saudara-mara menjadi akrab dan mantap, hidup akan menjadi ceria dan mendapat rahmat dan keredhaan Allah Subhanahu Wata'ala.

Selain itu, gunakanlah juga peluang cuti persekolahan ini untuk berjalan-jalan menikmati keindahan alam semulajadi negara kita yang kaya dan indah ini. Aktiviti ini sebenarnya meningkatkan kefahaman akidah dan tauhid kita kepada Allah Subhanahu Wata'ala dan supaya kita akan merasa betapa bersyukurnya mendapat berbagai-bagai kurniaan Allah. Firman Allah dalam surah al-‘Ankabut ayat 20 :

قُلْ سِيرُوا۟ فِى ٱلْأَرْضِ فَٱنظُرُوا۟ كَيْفَ بَدَأَ ٱلْخَلْقَ ۚ 

ثُمَّ ٱللَّهُ يُنشِئُ ٱلنَّشْأَةَ ٱلْءَاخِرَةَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَىْءٍۢ قَدِيرٌۭ ﴿٢٠﴾


Maksudnya: "Katakanlah: "berjalanlah di (muka) bumi, maka perhatikanlah bagaimana Allah menciptakan (manusia) dari permulaannya, kemudian Allah menjadikannya sekali lagi. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu" .

Sidang Jumaat yang berbahagia,

Sesungguhnya banyak perkara yang boleh dimanfaatkan pada musim cuti persekolahan ini. Rancanglah dengan baik, jika kita gagal untuk merancang, bererti kita sebenarnya merancang untuk gagal.

فَسُبْحَـٰنَ ٱللَّهِ حِينَ تُمْسُونَ وَحِينَ تُصْبِحُونَ ﴿١٧﴾

وَلَهُ ٱلْحَمْدُ فِى ٱلسَّمَـٰوَ‌ٰتِ وَٱلْأَرْضِ وَعَشِيًّۭا وَحِينَ تُظْهِرُونَ ﴿١٨﴾


Maksudnya: "Maka bertasbihlah (bersolat) kepada Allah semasa kamu berada pada waktu malam (solat maghrib dan ‘isyak) dan semasa kamu berada pada waktu subuh (solat subuh). Bagi-Nyalah segala puji di langit dan di bumi, dan juga (bertasbihlah kepada-Nya serta pujilah Dia) pada waktu petang dan semasa kamu berada pada waktu Zohor" (Ar-Rum:17-18) 

بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ, وَنفَعَنِىْ


وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ,


وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ, 


أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ 


وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ 


فَيَا فَوْزَالْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ.


Teks asal khutbah ini boleh juga dimuat turun dari laman www.4shared.com. Klik di sini.

Tuesday, November 15, 2011

Kuala Lumpur, 14hb Nov 2011. Isu sosial yang melibatkan rakyat negara ini terutamanya golongan remaja negara ini adalah merupakan satu perkara yang mendukacitakan ramai pihak . Ianya adalah bukti kegagalan sistem pendidikan negara untuk mendidik rakyat negara ini khususnya generasi remaja yang bakal menjadi pelapis harapan agama dan negara pada masa yang akan datang.

Demikian ujar Setiausaha Dewan Ulamak PAS Wilayah Persekutuan ketika mengulas berita salah sebuah media arus perdana pada hari ini yang melaporkan bahawa seramai 39 pelajar yang berusia 17 tahun dan bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) adalah antara 180 individu yang ditahan kerana cuba menyertai satu kumpulan kongsi gelap

Ujar beliau lagi, apabila sejumlah besar iaitu 39 orang yang bakal mengambil peperiksaan SPM secara terang meminggirkan kepentingan peperiksaan dan sijil yang penting diperingkat menengah tersebut. Ini menunjukkan kegilaan remaja kepada kegiatan tidak sihat, bahkan sanggup memberikan komitmen yang tidak berbelah bahagi kepada kegiatan tidak bermoral.

“Sikap ‘tsabat’ dan ‘istiqamah’ mereka ini jika disalurkan kepada kegiatan berfaedah sememangnya amat bermakna.Justeru sesuatu perlu dilakukan,Telah sampai masanya penilaian semula program pendidikan kearah yang berpaksikan agama dan moral” tegas beliau lagi.

“Kerajaan hendaklah sedar tentang kepentingan menggunakan sepenuhnya instrumen perundangan Islam untuk menghadapi anasir seperti ini. Perundangan Islam telah berjaya mendisiplinkan dunia padang pasir yang caca merba menjadi pusat terbitnya ketamadunan moden” terang beliau lagi.

“ Kita hendaklah meneliti semula pengaruh paparan kehebatan dan kegiatan kongsi gelap yang kini giat menjadi tajuk dan tema utama drama dan filem. Para ulamak hendaklah menjadi tempat rujukan untuk menyelesaikan perkara ini, kerajaan hendaklah menggabungkan tenaga semua pihak terutamanya pihak berkuasa dengan kerjasama masyarakat tempatan untuk membongkar kegiatan seumpama ini” ujar beliau lagi yang juga merupakan Timbalan Pengerusi Ulamak Pelapis PAS Pusat.

Thursday, November 10, 2011

Khutbah Jumaat - 15 Zulhijjah 1432 / 11 November 2011

Kaum Nabi Lut muncul kembali


اَلْحَمْدُ   لِلَّهِ الْقَائِلِ، ۖ
كَذَّبَتْ قَوْمُ لُوطٍ بِالنُّذُرِ ﴿٣٣﴾ إِنَّا أَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ حَاصِبًا إِلَّا آلَ لُوطٍ ۖ نَّجَّيْنَاهُم بِسَحَرٍ ﴿٣٤﴾ نِّعْمَةً مِّنْ عِندِنَا ۚ كَذَ‌ٰلِكَ نَجْزِي مَن شَكَرَ ﴿٣٥﴾ وَلَقَدْ أَنذَرَهُم بَطْشَتَنَا فَتَمَارَوْا بِالنُّذُرِ ﴿٣٦﴾

"Kaum Nabi Lut telah mendustakan peringatan dan amaran (yang disampaikan oleh RasulNya). Sesungguhnya Kami telah menghantarkan kepada mereka angin ribut yang menghujani mereka dengan batu, kecuali keluarga Nabi Lut, Kami selamatkan mereka (dengan menyuruh mereka keluar dari situ) pada waktu jauh malam, sebagai limpah kurnia dari kami. Demikianlah Kami membalas orang-orang yang bersyukur. dan Demi sesungguhnya! Nabi Lut telah memberi amaran kepada mereka mengenai azab seksa kami; Dalam pada itu, mereka tetap mendustakan amaran-amaran itu." (Surah al-Qamar 33-36)

 
أَشْهَدُ أَنْ لآإِلهَ إِلاَّ اللَّهُ  وَأَشْهَدُ  أَنَّ سَيِّدَنَا  مُحَمَّدًا  عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ
 اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ  وَعَلَى آلِهِ  وَأَصْحَابِهِ  وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ
أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللَّهِ !    اتَّقُواْ  اللَّهَ  حَقَّ تُقَاتِهِ  وَلاَتَمُوْتُنَّ  إِلاَّ  وَأَنْتُمْ   مُّسْلِمُوْنَ

Wahai hamba-hamba Allah sekelian!

Siapa pun kita, sebesar mana pun kedudukan kita, sekaya manapun kita, insaflah bahawa akhirnya kita akan kembali menemui Allah SWT apabila tiba saat dan ketikanya. Semuanya akan kita tinggalkan kecuali bekalan sejauh mana kita berjaya laksanakan tanggungjawab kita sebagai hamba Allah merangkap khalifahNya di atas muka bumi ini. Maka bertaqwalah kita kepada Allah SWT kerana taqwalah sebaik-baik bekalan kita apabila menemui Allah SWT kelak.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Samada disedari ataupun tidak, pada bulan kemerdekaan baru-baru ini masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dan agama telah dipaparkan dengan kisah seorang paderi Kristian rakyat Malaysia yang telah mengumumkan secara terbuka pertunangannya bersama kekasih lelaki sejenisnya dari Amerika Syarikat, bernama Phineas Newborn.

Bahkan beliau juga merancang untuk mengadakan majlis perkahwinannya secara besar-besaran di sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur pada satu masa nanti. Beliau juga pernah menimbulkan kontroversi apabila beliau telah mengasaskan sebuah gereja gay di Kuala Lumpur pada tahun 2007 yang turut dikecam oleh beberapa pihak yang prihatin.

Kini isu ini timbul kembali. Media cetak dan elektronik di Negara ini kini hangat memperkatakan penganjuran sebuah konsert besar-besaran akan diadakan di Genting Highland pada 22hb November 2011 nanti yang akan menonjolkan Elton John, seorang penyanyi gay yang menjadi ikon di kalangan masyarakat antarabangsa terutamanya di kalangan generasi muda.

Beberapa pertubuhan Islam yang prihatin telah menyuarakan kebimbangannya mengenai penularan budaya jelek ini ke dalam masyarakat di negara ini, lantas mengadakan bantahan dan desakan supaya dibatalkan konsert besar-besaran ini.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Malangnya, ada pihak-pihak yang mempertahankan hak penganjuran konsert ini dengan berpaksikan hujah bahawa rakyat Malaysia adalah masyarakat yang berbilang kaum dan agama. Masing-masing mempunyai hak untuk berhibur dan tiada sebarang larangan bagi agama masing-masing.
Rakyat Negara ini berselisih pandangan mengenai isu ini. Ini merangkumi pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan dan beberapa pertubuhan politik bukan Islam yang telah menyatakan tentangan mereka bersependirian terhadap konsert Elton John ini.

Ironinya, ada pula suara-suara sumbang di kalangan umat Islam yang menyokong penganjuran konsert seumpama ini. Manakala ada pula sebahagian orang Islam yang berpandangan bahawa konsert ini harus dianjurkan dengan syarat ianya hanya untuk masyarakat non-Muslim sahaja.

Isu yang ingin diutarakan di sini adalah bukan untuk mengenepikan hak-hak individu kepada masyarakat non-Muslim tetapi lebih kepada membenteras kepada promosi budaya songsang yang jelas terlarang. Isu ini juga akan memberikan mesej yang mudah disalah-ertikan kepada masyarakat Islam yang merupakan penduduk majoriti di Malaysia yang sedia meletakkan Islam sebagai agama persekutuan, menurut perkara 3 Perlembagaan Persekutuan.

Ini adalah satu daripada ratusan sebab, kenapa umat Islam khususnya orang Melayu perlu bersepakat ketika mendepani isu dan agenda bersama. Cukuplah dengan kepincangan generasi muda kita di sana sini dan janganlah hendaknya kita membiarkan keadaannya menjadi semakin parah. Adakah kita ingin membiarkan budaya hedonisme yang menonjolkan penyanyi gay ini terus mendapat tempat dan menjadi kebiasaan di bumi Malaysia tercinta ini.

Samada kita sedari atau tidak, gejala terlaknat ini sebenarnya sedang berkembang secara terancang di bumi ini. Keadaannya semakin membimbangkan apabila tumbuhnya kelab-kelab gay dan juga lesbian yang melata seumpama cendawan selepas musim hujan.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Jika kita perhatikan kisah yang tersebut telahpun dinyatakan di dalam Al-Quran di mana Allah telah menyatakan tentang kehancuran yang berikan terhadap Kaum Nabi Lut yang mengamalkan seks sejenis ini seperti mana ayat yang baru dibacakan di awal khutbah ini.

Dengan amalan seks sejenis yang dilakukan oleh kaum Lut itu menyebabkan Allah SWT menghancurkan mereka dengan menterbalikkan negara mereka lalu dihujankannya sehinggakan negara itu bertukar menjadi laut.

Jelas betapa hancurnya kaum Nabi Lut disebabkan pengamalan seks terkutuk yang diamalkan oleh mereka. Kehancuran yang sama juga tidak mustahil boleh menimpa bumi Malaysia sekiranya pengamalan seks terkutuk ini tidak dibenteras oleh semua termasuk ibu-bapa, guru-guru, para ilmuan, penguat kuasa undang-undang & agama serta pihak kerajaan yang memerintah.

• Bagi mereka yang terlibat, bertaubatlah dan kembalilah ke pangkal jalan yang diredhai Allah swt.
• Kepada para ibu-bapa, jagalah pembesaran & pergaulan anak-anak anda.
• Buat para pendidik, perhatikan perkembangan semasa anak-anak didik anda.
• Kepada para VIP, janganlah sekali-kali anda melindungi amalan terkutuk golongan ini.
• Bagi pengamal media, janganlah hendaknya anda terbabit menyebar-luaskan agenda jahiliyah yang semakin subur ini.
• Kepada para ulama dan ilmuan, marilah bersama berganding bahu membimbing dan perbetulkan masyarakat yang dicintai.
• Kepada NGO dan badan-badan Islam, kita tidak punyai banyak masa untuk menangguhkan pertemuan, perbincangan dan kerjasama bagi membangunkan kembali umat yang disayangi ini.
• Kepada pihak kerajaan, dengarlah keluhan ini dan urusan selanjutkan kami serahkan kepada anda yang telah dipertanggung-jawabkan.

Ya Allah selamatkan kami dari malapetaka kejahilan umat ini.


بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ بِالْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ، وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ، أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ ِليْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَالْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ. 


Anda juga boleh memuat turun teks asal khutbah ini di www.4shared.com. Klik sini.

Tuesday, November 8, 2011

Saturday, November 5, 2011

Khutbah 'Eidul Adha 1432 H


خطبة عيد الأضحى ١٤٣٢ ه

خطبة  ڤرتام

الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر،
الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر،
الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
الْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ، وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ، وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ.
أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ،
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّم عَلَى حَبِيْبِنَا وَشَفِيْعِنَا وَقُدْوَتِنَا مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ الرَّحْمَةِ وَشَفِيْعِ اْلأُمَّةِ وَعَلَى اَلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ وَالاَهُ.
أَمَّا بَعْدُ.  فَيَا عِبَادَ اللهِ، اتَّقُوا اللهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ.


واهي همبا٢ الله،
برتقواله كامو كڤد الله سڤاي كامو منداڤت كجيأن!
            هاري اين سلوروه أومة إسلام مڽمبوت عيد الأضحى اتو هاري راي قربان، برسام-سام اومة إسلام داري سلوروه دنيا يڠ برڤلواڠ مڠرجاكن عبادة حج دمكة. ڤڠوربانن اداله فطرة دان كڤرلوان دالم كهيدوڤن اورڠ٢ يڠ برإيمان، كران الله برجنجي بهوا ستياڤ اورڠ يڠ برإيمان ڤستي اكن دأوجي.  أڤاكه كيت مراساكن دڠن منجالاني كهيدوڤن سباݢاي مأنسي بياسا، تنڤا ادا سبارڠ تڠݢوڠجواب ترهادڤ اݢام الله، تنڤا ادا سبارڠ ڤرجواڠن أونتوق ملقسناكن سڤنوهڽ شريعة الله، كيت لايق مڠهارڤكن كريضأن الله. فرمان الله تعالى :

 
الٓمٓ ﴿١﴾ أَحَسِبَ ٱلنَّاسُ أَن يُتْرَكُوٓا۟ أَن يَقُولُوٓا۟ ءَامَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ 
﴿٢﴾  وَلَقَدْ فَتَنَّا ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ ۖ فَلَيَعْلَمَنَّ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ صَدَقُوا۟ وَلَيَعْلَمَنَّ 
ٱلْكَـٰذِبِينَ ﴿٣﴾.....سورة العنكبوت 3-1

"اليف، لام، ميم. اداكه مأنسي مڠيرا بهوا مريك دبياركن بݢيتو سهاج، اڤبيل مريك بركات: "كامي تله برإيمان". دان سسوڠݢوهڽ كامي تله مڠوجي أورڠ٢ يڠ سبلوم مريك. مك سسوڠݢوهڽ الله مڠتهوي أورڠ٢ يڠ بنر دان مڠتهوي جوݢ أورڠ٢ يڠ بردوستا."

 
الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
مسلمين مسلمات سكلين،
            نبي الله ابراهيم تله داوجي دڠن ڤڠوربانن دباكر ددالم أڤي يڠ ممبارا، ترڤقسا منيڠݢلكن انق دان استري ترچينتا دبومي يڠ ݢرسڠ دان تندوس دان اخيرڽ ترڤقسا مڽمبليه انقڽ سنديري سمات-مات أونتوق منطاعتي ڤرينته الله. كيت هاري اين بوكن دڤرينتهكن مموتوڠ ليهير مأنسي، ماله ماسيه تراݢق-اݢق اونتوق مموتوڠ تاڠن ڤنچوري مڠيكوت شريعة الله. سدڠكن كيت ڤد هاري اين لبيه باڽق مڠوربانكن اسلام أونتوق كڤنتيڠن سنديري والاوڤون ترڤقسا ملڠݢر سݢالا ڤرينته الله.


الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
مسلمين مسلمات سكلين،
قيصة ڤڠوربانن ڤارا نبي دان رسول تيدق ترهنتي سقدر نبي ابراهيم سمات-مات، ماله توروت مليبتكن نبي٢ لأين. سجاره منچاتتكن ڤڠوربانن نبي الله نوح يڠ ترڤقسا منريما ڤڠهينأن يڠ مڠاتاكن باݢيندا سباݢاي ݢيلا كران مميبنا كاڤل دتڠه ڤادڠ ڤاسير. ڤڠوربانن باݢيند ملقسناكن دعوه مماكن ماس يڠ ترلالو لاما سهيڠݢ منجڠكاو سمبيلن راتوس ليم ڤولوه تاهون سدڠكن حاصيلڽ هاڽ برجاي مناريق تيدق سمڤاي سراتوس أورڠ. نبي الله موسى ترڤقسا برقوربان منيڠݢلكن استانا ميواه باڤ اڠكتڽ فرعون سهيڠݢا منجادي ڤلاريان دتانه أير سنديري. نبي محمد صلى الله عليه وسلم سنديري ترڤقسا منيڠݢلكن تانه تومڤه دارهڽ باݢي منديريكن سبواه نݢارا اسلام أنتوق مماتوهي ڤرينته الله باݢي منداولتكن شريعة الله دموكا بومي. مك اڤاكه كيت سباݢاي مأنسي بياس تيدق ڤرلو برقوربان اڤ٢ أونتوق منچاري كريضأن الله. 

 
الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
مسلمين مسلمات سكلين،
             ڤارا صحابة تله برقوربان دالم ممڤرتاهنكن عقيدة إسلام سهيڠݢا دبونوه دان دسيقسا. مريك تتڤ برصبر منڠݢوڠ سݢالا ڤندريتأن برسام رسول الله (ص) دالم مڠهادڤي برباݢاي ڤندريتأن كران يقين مريك ترهادڤ شريعة اسلام. ݢامبرن ڤڠوربانن أومت٢ تردهولو تله دراقمكن اوليه الله دالم سورة البقرة اية 214 :

أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُوا۟ ٱلْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ ٱلَّذِينَ خَلَوْا۟ مِن قَبْلِكُم ۖ مَّسَّتْهُمُ ٱلْبَأْسَآءُ وَٱلضَّرَّآءُ وَزُلْزِلُوا۟ حَتَّىٰ يَقُولَ ٱلرَّسُولُ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ مَعَهُۥ مَتَىٰ نَصْرُ ٱللَّهِ ۗ أَلَآ إِنَّ نَصْرَ ٱللَّهِ قَرِيبٌۭ ﴿٢١٤﴾

                   "أڤاكه كامو مڽڠكا بهوا كامو اكن مماسوقي شورݢ، فد حال كامو بلوم لاݢي دأوجي سباݢيمان أومة تردهولو سبلوم كامو. مريك دتيمڤا مالا ڤتاك دان كسڠسرأن، دان دݢونچڠ سهيڠݢ بركتاله رسول دان أورڠ يڠ برايمان برسامڽ : بيلاكه اكن داتڠ ڤرتولوڠن الله. ايڠتله بهوا ڤرتولوڠن الله ايت امت همڤير."


الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
مسلمين مسلمات سكلين،
            سبب تورونڽ أية دأتس اداله  سباݢيمان خَباَّب بْنُ اْلأَرْتِ بركات : كامي مڠلوه واهي رسول الله : كناڤ تيدق اڠكاو مموهون ڤرتولوڠن أتو كمناڠن أونتوق كامي. تيدق بوليهكه اڠكاو بردعاء كڤد الله أونتوق كامي. مك سبدا رسول الله صلى الله عليه وسلم :

إِنَّ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ كَانَ أَحَدُهُمْ يُوْضَعُ الْمِنْشَارُ عَلَى مَفْرِقِ رَأْسِهِ فَيَخْلُصُ إِلَى قَدَمَيْهِ لاَ يَصْرِفُهُ ذَلِكَ عَنْ دِيْنِهِ وَيُمَشِّطُ بِأَمْشَاطِ الْحَدِيْدِ مَا بَيْنَ لَحْمِهِ وَعَظْمِهِ لاَ يَصْرِفُهُ ذَلِكَ عَنْ دِيْنِهِ. ثُمَّ قَالَ : وَاللهِ لَيُتِمَنَّ الله ُهَذَهِ اْلأَمْرَ حَتىَّ يَسِيْرَ الرَّاكِبُ مِنْ صَنْعَاءَ إِلَى حَضْرَمَوْتَ لاَ يَخَافُ إِلاَّ الله َ وَالذِّئْبَ عَلَى غَنَمِهِ وَلَكِنَّكُمْ قَوْمٌ تَسْتَعْجِلُوْنَ.
  
         "سسوڠݢوهڽ أومة سبلوم كامو اد سأورڠ دري مريك يڠ دسيقسا، دلتقكن ݢرݢاجي دكفالاڽ،  لالو دي دݢرݢاجي هيڠݢ ككاكيڽ، يڠ دمكين ايت تيدق مماليڠكنڽ درفد اݢامڽ. اد جوݢ يڠ دسيكت كوليتڽ هيڠݢ مڠلوڤس داݢيڠ دري تولڠڽ، يڠ دمكين ايت تيدق مماليڠكنڽ درڤد اݢامڽ. دمي الله، ڤستي الله اكن مڽمڤورناكن أوروسن اين سهيڠݢ أورڠ يڠ برجالن دري صَنْعَاءُ (ديمن) منوجو حَضْرَمَوْتَ، تياد يڠ دتاكوتيڽ كچوالي الله دان دبيمباڠڽ تركامن سريݢالا ترهادڤ كمبيڠڽ. تتاڤي كامو تيدق صبر دان ترلالو تربورو – بورو."
(حديث صحيح دري تفسير ابن كثير)الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
سودارا-سوداري مسلمين دان مسلمات!
كيت ڤد هاري اين لبيه باڽق مڠوربانكن اسلام بربنديڠ برقوربان اونتوق اسلام. هاڽ سمات-مات ممڤرتاهنكن چينتا دنيا، اد دانتارا كيت يڠ سڠݢوڤ مڠݢادايكن اݢام. كران كسمڤيتن هيدوڤ دان مڠجر كميواهن، اد دانتارا كيت يڠ سڠݢوڤ مڠهارڤكن بلس احسان أورڠ٢ كافير تنڤا مڠهيراوكن كسن دان ريسيكو ڤنريمأن بنتوان ترسبوت. كران منجاݢ ڤڠكت دان كدودوقكن سبهاݢين كيت ترڤقسا مننتڠ ڤرلقسنأن شريعة الله يڠ اكن ممباوا كعاديلن. كران منجاݢ هاتي ڤڠوندي كيت لبيه ريلا ممبياركن أورڠ٢ كافير مڠلواركن اوچافن٢ بيادب دان مڠهينا شريعة اسلام. دمان مارواه كيت اڤابيلا ڤميمڤين بوكن اسلام سوينڠ-وينڠڽ مڠتاكن بهوا ملقسناكن شريعة اسلام ممباوا نݢارا موندور كبلاكڠ. ماله دكتاكن بهوا ڤلقسنأن شريعة اسلام اكن مناكوتكن ڤارا ڤلابور اونتوق ملابور دنݢارا اين. الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
حاضرين حاضرات سكلين
            كيت ممڤوڽإي برباݢاي تڠݢوڠجواب دالم مڽمبوڠ رسالة جونجوڠن بسر كيت نبي محمد (ص). تيدق چوكوڤ سقدر مراعيكن سمبوتن عيد الأضحى دان مڽمبليه بيناتڠ قوربان جك تيدق دسوسولي دڠن أوسها٢ ممرتابتكن شريعة الله مڠيكوت كممڤوان ماسيڠ٢. سموݢ سݢالا أوسها يڠ كيت لاكوكن والاوڤون حاصيلڽ تيدق سبراڤ، اكن داڠݢڤ سباݢاي ڤڠوربانن يڠ اكن ملايقكن كيت مماسوقي شورݢ الله يڠ بوكن كچيل نيلايڽ والاوڤون حقيقتڽ برݢنتوڠ سڤنوهڽ كڤد رحمة الله سبحانه وتعالى.الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
سودارا-سوداري مسلمين دان مسلمات!
كيت تيدق اكن براد دنݢارا اين دڠن امان دان بيباس تنڤا ڤڠوربانن نينيق مويڠ كيت يڠ بڠكيت مننتڠ ڤنجاجه. تنڤا اوسها ݢيݢيه دان ڤڠوربانن مريك يڠ ممبڠكيتكن كسداران أومة اونتوق برهيمڤون دان منظاهيركن كبنچيان ترهادڤ ڤنجاجه نسچاي هيڠݢ كهاري اين كيت ماسيه برتوانكن ڤنجاجه. سلوروه رعية تله مڠوربانكن كسليسأن مريك، مڠوربانكن كأونتوڠن ڤرنياݢأن مريك, مڠوربانكن كسوڤانن دان كسنتونن مريك باݢي مننتڠ ڤنجاجه. مك اڤاكه يڠ سڠݢوڤ كيت قوربانكن هاري اين اونتوق ممڤرتاهنكن كدولاتن نݢارا دان اݢام كيت. سموا كيت واجب ملاكوكن ڤڠوربانن سباݢيمان أومت تردهولو ملاكوكنڽ. ڤڠوربانن تربسر اداله منوندوقكن هوى نفسو كيت اݢر كيت ممڤو ملقسناكن سݢالا تيته ڤرينته الله دان منجأوهي لاراڠنڽ.


الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
سودارا-سوداري مسلمين دان مسلمات!
ماريله كيت مڠوربانكن سݢالا كڤنتيڠن دنيا اونتوق منچاري كريضأن  الله. الڠكه بأيقڽ جك كيت بكرجسام برجهاد دان برقوربان اونتوق ملقسناكن شريعة الله بربنديڠ برأوسها منچاري الاسن أونتوق تيدق ملقسناكنڽ. كيت ممڤو ممبريكن الاسن بلوم سمڤاي ماس، سواسان تيدق مڠإيذينكن دان برباݢاي لاݢي الاسن كڤد سلوروه مأنسي، نامون ممڤوكه كيت ممبريكن الاسن يڠ سام دهداڤن الله ننتي؟ تيدقكه منجادي تڠݢوڠجواب كيت أونتوق موجودكن سواسان يغ سسوأي باݢي ڤرلقسنأن سڤنوهڽ شريعة اسلام؟ سودهكه كيت مڠݢوناكن سڤنوهڽ ككايأن نݢارا أونتوق منرڠكن كڤد مشاركة مڠنإي شريعة اسلام؟ سودهكه كيت مڠݢوناكن سڤنوهڽ ميديا ماسا (media massa) أونتوق ممڤڠاروهي مشاركة اونتوق منريما شريعة اسلام؟ تيدقكه كيت هاڽ ملبيهكن رنچاڠن هيبورن يڠ تيدق ممباڠونكن ميندا مشاركت بربنديڠ رنچاڠن يڠ مڠونتوڠكن  دان مماهمكن مشاركت ترهادڤ اسلام يڠ منجادي اݢام باݢي ڤرسكوتوان مڠيكوت ڤرلمبݢأن؟


الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد.
سودارا-سوداري مسلمين دان مسلمات!
اڤاكه كيت مميليه اونتوق مڠوربانكن كهيدوڤن يڠ بهاݢيا دان ككل دآخرة ننتي سمات-مات اونتوق مڠجر كبهاݢيأن دان كسناڠن هيدوڤ يڠ سمنتارا ددنيا اين؟ فرمان الله دالم سورة طه اية ١٢٤ هيڠݢ ١٢٧:
 
وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِى فَإِنَّ لَهُۥ مَعِيشَةًۭ ضَنكًۭا وَنَحْشُرُهُۥ 
يَوْمَ ٱلْقِيَـٰمَةِ أَعْمَىٰ ﴿١٢٤﴾ قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِىٓ أَعْمَىٰوَقَدْ كُنتُ بَصِيرًۭا ﴿١٢٥﴾
                                 قَالَ كَذَ‌ٰلِكَ أَتَتْكَ ءَايَـٰتُنَا فَنَسِيتَهَا ۖ وَكَذَ‌ٰلِكَ ٱلْيَوْمَ تُنسَىٰ ﴿١٢٦﴾
                                 وَكَذَ‌ٰلِكَ نَجْزِى مَنْ أَسْرَفَ وَلَمْ يُؤْمِنۢ بِـَٔايَـٰتِ رَبِّهِۦ ۚ وَلَعَذَابُ ٱلْءَاخِرَةِ أَشَدُّ 
وَأَبْقَىٰٓ ﴿١٢٧﴾

"دان بارڠ سياڤ يڠ برڤاليڠ دري ڤرايڠتنكو، مك سسڠݢوهڽ باݢيڽ كهيدوڤن يڠ سمڤيت، دان كامي اكن مڠهيمڤونكنڽ ڤد هاري قيامة كلق دالم كادأن بوتا. بركاتله اي: "يا توهنكو! مڠاڤ اڠكاو مڠهيمڤونكن اكو دالم كادأن بوتا، ڤد حال اكو دهولو اداله سئورڠ يڠ چليق داڤت مليهت؟". الله برفرمان: "دمكينله، تله داتڠ كڤدامو اية٢ كامي، مك كامو ملوڤاكنڽ، دان بݢيتوله ڤولا، ڤد هاري اين كامو دلوڤاكن". دان دمكينله كامي ممبالس سسياڤ يڠ ملمڤاوي باتس دان تيدق ڤرچاي كڤد اية٢ توهنڽ. دان سسڠݢوهڽ عذاب دآخرة ايت لبيه برت دان لبيه ككل."

بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ  بِالْقُرْآءنِ الْعَظِيْمِ, وَنفَعَنِىْ وَاِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ

الْحَكِيْمِ, وَتَقَبَّلَ مِنِّى وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ اِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ, أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا   

وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَ لِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ 

وَالْمُؤْمِنَاتِ فَيَا فَوْزَالْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَياَ نَجَاةَ التَّاءِبِيْنَ .
خطبة کدوا

اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، 


اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، 


اللهُ أَكْبَرُ، وَلِلَّهِ الْحَمْدُ.


اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى هَدَانَا لِهَذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِىَ لَوْ لاَ أَنْ هَدَانَا اللهُ. 
أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَعْدَهُ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ، 
وَأَعَزَّ جُنْدَهُ، وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ. 
وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ. 
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَمَنْ تَبِعَهُ وَنَصَرَهُ وَوَالاَهُ.
أَمَّا بَعْدُ.فَيَا عِبَادَ اللهِ اتَّقُوا اللهَ، فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُونَ.

ساودارا دان ساوداري سکلين،

             ڤد هاري اين ماريله کيت برشکور کڤد الله يڠ تله مڠورنياکن کڤد کيت نعمة ايمان دان اسلام. ماريله کيت مڠوربانکن ماس لاڤڠ کيت اونتوق مڠحساب ديري کيت، کلوارݢ ، مشارکت دان نݢارا سامادا ممنوهي تونتوتن إسلام اتاو تيدق ؟

           ماريله کيت مڠوچڤکن صلوات دان سلام کڤد رسول اللە صلى الله عليه وسلم يڠ تله مڽمڤايکن إسلام کڤد کيت، کران ڤرينته الله ددالم القرءان يڠ بربوڽي: إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَـٰٓئِكَتَهُۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِىِّ ۚ يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ صَلُّوا۟ عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا۟ تَسْلِيمًا ﴿٥٦﴾   سورة الأحزاب : اية : ٥٦


"سسوڠݢوهڽ الله دان ڤارا ملائکتڽ سنتياس برصلوات کاتس نبي، واهاي اورڠ٢ يڠ برايمان ، اوچڤلە صلوات دان سلام کاتسڽ دڠن سسوڠݢوهڽ."
 

 
الله أكبر، الله أكبر، الله أكبر، وَلِلَّهِ الْحَمْد .        


اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سيدنا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى 

إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ. وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا 

بارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ، فِى الْعَالَمِينَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ.اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ 

اْلأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ.


رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِاْلإِيمَانِ وَلاَ تَجْعَلْ

 فِى قُلُوبِنَا غِلاًّ لِلَّذِينَ آمَنُواْ رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَحِيمٌ.


اَللَّهُمَّ أَعِزَّ اْلإِسْلاَمَ وَالْمُسْلِمِينَ. اَللَّهُمَّ انْصُرِ اْلإِسلاَمَ وَالْمُسْلِمِينَ، 

وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَالْمُشْرِكِينَ، وَالنِّفَاقَ وَالْمُنَافِقِينَ، وَالظُّلْمَ وَالظَّلِمِينَ. 

وَانْصُرْنَا عَلَى هَؤُلآءِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَنَا وَيَصُدُّونَنَا عَنْ سَبِيلِ اللهِ.


اَللَّهُمَّ انْصُرْ إِخْوَانَنَا الْمُجَاهِدِيْنَ وَالْمُسْتَضْعَفِيْنَ فِى فِلَسْطِينَ، 

وَفِى لُبْنَانِ وَفِى الْعِرَاقِ، وَفِى شِيشَانَ، وَفِى كَشْمِير، وَفِى كُلِّ مَكَانٍ.


اَللَّهُمَّ قَوِّ عَزَائِمَهُمْ، وَاجْمَعْ كَلِمَتَهُمْ. اَللَّهُمَّ دَمِّرِ الْكَفَرَةَ وَالْمُنَافِقِينَ 

وَأهْلِكْ أَعْدَاۤءَكَ أَعْدَاۤءَ الدِّيْنِ وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ، وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلاَبِكَ.


اَللَّهُمَّ يَا مُجْرِىَ السَّحَابِ، وَيَا هَازِمَ اْلأَحْزَابِ، اِهزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا عَلَيْهِمْ.


اَللَّهُمَّ وَفِّقْ سُلْطَانَ اَزْلَنْ مُحِبُّ الدِّيْنُ شَاهِ ابْنُ اَلْمَرْحُوْمِ سُلْطَانِ يُوْسُفِ

عِزُّ الدِّيْنِ شَاهِ غَفَرَاللهُ لَهُ


رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ. 

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا.


رَبَّنَا آتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.


وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمْ. 

وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ.


اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، وَلِلَّهِ الْحَمْدُ.

Teks asal khutbah ini juga boleh dimuat turun dari laman www.4shared.com (edisi Jawi). Klik di sini. (edisi Rumi). Klik di sini.
KULIAH SETIAP AHAD MINGGU KEDUA