bersama kepimpinan ulamak
Sunday, October 25, 2009

Kenyataan Media Mengenai EGM

Dewan Ulamak PAS Negeri Perak amat memahami mengenai keghairahan ahli untuk melihat pandangan Dewan mengenai berbagai isu yang timbul dari masa ke semasa. Kini kita berhadapan pula dengan isu EGM yang ditimbulkan oleh Mursyidul Am. Kita melihat berbagai pihak samada dalaman parti ataupun luaran parti yang begitu ghairah melontarkan pandangan bebas mereka. Sebahagiannya cuba mempertahankan kepimpinan parti terutamanya Tuan Guru Presiden, malah tidak kurang juga yang begitu lantang sehingga menganggap barisan kepimpinan sebagai beban kepada parti. Namun apakah kebaikan yang kita perolehi daripada keghairahan-keghairahan ini.
Sukar untuk kita nafikan terdapat sedikit kelewatan daripada kepimpinan dalam merungkai persoalan ini. Kemungkinan terdapat banyak persoalan yang perlu diambil kira agar tidak melebarkan lagi jurang perbezaan yang ada. Maka apakah untuk Dewan Ulamak terlibat sama mengeluarkan kenyataan tanpa asas dan fakta yang selengkapnya. Persoalan ini hanyalah persoalan pentadbiran dan etika berjemaah yang tidak berkaitan dengan hukum hakam yang memerlukan Dewan Ulamak menyatakan pendirian mengenainya. Semoga kenyataan dari Ketua Penerangan PAS Pusat di bawah ini mampu meredakan ketegangan yang ada :
Parti Islam Semalaysia Pas akan berbincang mengenai pandangan murni Mursyidul Am, YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung cadangannya untuk mengadakan Muktamar Khas. Seperti yang dimaklumkan oleh Naib Presiden, YB Salahuddin Ayub, pandangan ini akan dibawa ke Mesyuarat Majlis Syura dan Jawatankuasa PAS Pusat dalam tempoh terdekat ini. Mesyuarat ini akan menilai sama ada wujud keperluan bagi mengadakan Muktamar Khas atau tidak. PAS amat mengalakkan perbincangan dan menghargai setiap pandangan atau kritikan yang diberikan, namun pada waktu ini setiap pimpinan diminta agar membincangkan perkara ini secara dalaman dan tidak mengunakan media termasuk blog dan facebook peribadi yang boleh mendatangkan lebih banyak persepsi negatif serta membuka ruang untuk media luar memutarbelitkan isu ini. Adalah menjadi satu kewajipan untuk setiap pimpinan dan ahli bertenang dalam menghadapi isu ini serta tidak melatah hingga memberikan peluang kepada pihak luar melontarkan lebih banyak peluru atau prasangka yang boleh memburukan imej parti. Pas penuh yakin masalah ini dapat diselesaikan melalui musyawarah, muhasabah seperti yang pernah diselesaikan sebelumnya. Inilah kelebihan yang ada kepada Pas dan tidak dalam Umno/BN. (http://idrisahmad.wordpress.com/2009/10/25/egm-pimpinan-akan-berbincang-ahli-diminta-bertenang/ )

No comments:

Post a Comment

KULIAH SETIAP AHAD MINGGU KEDUA